Bejött a zéró tolerancia

Hatásosnak bizonyult az Igazságügyi Minisztérium tavaly januárban bevezetett "zérótolerancia"-rendelete: mintegy 21 százalékkal csökkent az ittas vezetés miatti, személyi sérüléssel járó balesetek száma - mondta el a Napinak az ORFK közlekedésrendészeti osztályának alezredese, Jámbor István. 2007-ben még több mint 2800, tavaly már csak 2200 ilyen balesetet regisztráltak.
Novák Csaba, 2009. február 26. csütörtök, 11:51
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke.

Ha valaki ittasan ül volán mögé, akkor a jogosítvány elvesztésével mindenképpen számolnia kell, ezenfelül pénzbírságot, illetve akár egy évig terjedő szabadságvesztést is kaphat. (A jogszabályok szerint 0,5-0,8 ezrelék közötti véralkoholszint esetén szabálysértési eljárás, 0,8 ezrelék felett büntetőeljárás indul a járművezető ellen.) A legnagyobb elrettentő erő a jogosítvány elvesztésének veszélye - állítja Jámbor István.

A sofőrszolgálatok számára egyértelmű siker a zéró tolerancia. A női alkalmazottak révén speciális piaci pozícióval rendelkező Vénusz Sofőrszolgálatnál mintegy 20-25 százalékkal bővült tavaly mind az utasforgalom, mind az árbevétel. Veress Ildikó tulajdonos-ügyvezető igazgató szerint nem csupán a fővárosban, hanem Pest megyében is erősödik az érdeklődés az olykor a taxinál is olcsóbb szolgáltatás iránt.

A társaság ügyfélköre elsősorban a felsőbb rétegekből kerül ki, megrendelőik olyan emberek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ittas vezetés miatt bármilyen, akár sajtónyilvánosság elé is kerülő konfliktusba keveredjenek. A rendelkezés bevezetése után olyan mértékben nőtt az utasforgalom - tette hozzá Veress Ildikó -, hogy az első időszakban jelentős sofőrhiánnyal szembesült a társaság.

Hasonló tapasztalatokról számolt be az Alkony Sofőrszolgálat is: Danninger György ügyvezető igazgató szerint a zéró tolerancia elve 20-30 százalékos bővülést eredményezett. A kereslet széles körben bővült: nőttek a szórakozóhelyekről, éttermekből érkező, valamint a céges rendezvényekhez kapcsolódó megrendelések is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmol, 2009.02.26 12:18

a cigányokkal szemben miért nem lehet zérótoleranciát alkalmazni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html