Bekeményít a hatóság - mutatjuk, ki számíthat izzasztó ellenőrzésekre

Még mindig sok gond van a feketefoglalkoztatással, valamint a munkavédelmi szabályok hőség idején való betartásával, ezért a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) idén nyáron is tart akciósorozatot.
Napi.hu, 2014. július 3. csütörtök, 07:13
Fotó: Reuters

A munkavédelmi felügyelőségek az év során fokozott figyelmet fordítanak a különösen veszélyes ágazatok ellenőrzésére, mint például az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és az egészségügy - tudtuk meg Gedeon Andrástól, az NMH munkavédelmi és munkaügyi sajtóreferensétől. Ennek megfelelően a hatóság több célvizsgálatot is folytat, így nyáron is zajlik az építőipari kivitelezés biztonságának felmérése, de rendkívüli időjárási körülmények - például hőségriasztás - esetén, bárki számíthat a hideg-meleg munkahelyekre vonatkozó előírások betartásának vizsgálatára, ahol többek közt azt is vizsgálják, hogy áll-e megfelelő mennyiségű védőital a dolgozók rendelkezésére.

A hatóság 2014 második felében az anyagmozgatási tevékenységek ellenőrzésére is figyel, de ugyanekkorra időzítik a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal, valamint a bányakapitányságokkal együtt a bányászati szektor munkaegészségügyi vizsgálatát is.

A nyári akciósorozatból a munkaügyi ellenőrzések sem maradnak ki, így a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályokat is vizsgálják a hatóság felügyelői, míg az ősszel a munkabérrel összefüggő rendelkezések betartását ellenőrzik.

Szinte már mindenki kap védőitalt hőségriadókor

A területi munkavédelmi felügyelőségek természetesen tavaly is folytattak vizsgálatokat: bár a hőségriasztás idején az ellenőrzött munkavállalók 65 százaléka eleget tett a munkavédelmi előírásoknak, a hatóság szakemberei így is számos hiányosságot és szabálytalanságot találtak. Visszatérő probléma a kedvezőtlen klimatikus viszonyokra vonatkozó kockázatértékelés és munkavédelmi oktatás elmulasztása, illetve a védőital elfogyasztásához szükséges ivópohár hiánya.

Összességében egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a hőségriasztással, illetve hőségriadóval járó időszakban a szükséges munkavédelmi megelőző intézkedések elmulasztása (különösen a védőital biztosításának hiánya) a jelentős közérzet- és teljesítőképesség-romlás mellett ájulást, hőkimerülést, hőgutát okozhat a munkavállalók számára, valamint a koncentrálóképesség csökkenése hozzájárulhat a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is - mondta Gedeon.

Még mindig trükköznek a bejelentésekkel

A munkaügyi felügyelőség tavaly legtöbbször a bejelentés nélküli foglalkoztatással találkozott, de gyakori volt a nyilvántartási kötelezettség megszegése, a munkaidőre vonatkozó szabályok (napi, illetve heti munkaidő megengedett legmagasabb mértékének túllépése), továbbá a munkabér védelmére vonatkozó szabályok be nem tartása is. Jellemző szabálytalanság volt, hogy a munkavállalók teljes munkaidőben dolgoznak részmunkaidős bejelentés mellett, illetve szórványosan előfordul a színlelt szerződéssel történő foglalkoztatás is. Ezen kívül a foglalkoztatók többször is megszegték a pótlékokra és a szabadság kiadására vonatkozó szabályokat.

Emellett a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó kilépő igazolások kiállítása és kiadása, illetve az elszámolás körében is magas volt tavaly a jogsértő munkáltatók aránya - emelte ki Gedeon. E jogsértések azért gyakoriak a panaszok között, mivel a jogviszony megszűnésekor kiadandó igazolások hiányában a munkavállalók sem másik munkahelyen nem tudnak elhelyezkedni, sem az illetékes munkaügyi központban nem tudnak álláskeresési céllal regisztrálni, valamint az utolsó bér elszámolásának és megfizetésének hiánya jelentős anyagi nehézséget okoz számukra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2014.07.03 19:34

a bért, a bérre rakodó sarcokat, a rezsit, a vállalkozó hasznát kellene érvényesíteni az árakban és ezt az alkalmazottnak kellene megtermelni!
ahol ez nem megy ott vagy feketén foglalkoztatnak ha elég bátrak, a félősek befejezik és lapátra kerülnek a munkavállalók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.07.03 12:40

mindent megtesznek, hogy feledjük az évi elsumákolt cc 1000 milliárdos ÁFA csalást, kormányzati segédlettel
én nem feledek..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.03 12:13

..munkaidőt ,szabadságot ,szabadnapot ,túlórákat nem tartják meg ,nem adják ki ,nem fizetik meg ...,Balkán még mindig ...25 éve ...,csapjatok oda !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html