Összesen 1,4 millió forint bírságot osztottak ki, és hat esetben feljelentést tettek a szabálytalan autósok ellen a budapesti közterület-felügyelők, miután január 27-29. között több mint háromszáz esetben ellenőrizték a mozgáskorlátozottaknak fenntartott belvárosi parkolóhelyeken álló járműveket - tudta meg az Index a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságtól (FÖRI).

A múlt havi akció apropóját az adta, hogy Budapesten egyáltalán nem ritka, hogy egyes autósok visszaélnek a mozgáskorlátozottak igazolványaival. A tavalyi évben a közterület-felügyelők 1199 esetben intézkedtek ellenük.

A FÖRI kedden jelentette be, hogy átfogó ellenőrzéssorozatot indított a mozgáskorlátozottaknak kiállított parkolási igazolványokkal kapcsolatos jogsértések felderítése és a jogszerűtlenül elfoglalt parkolóhelyek felszabadítása érdekében. Az ellenőrök szabálysértés esetén ötvenezer forint helyszíni bírságot szabhatnak ki, a jogsértő járműveket elszállítják, vagy kerékbilincset tesznek azokra. A parkolási igazolvány okirat, amelynek meghamisítása, jogosulatlan használata bűncselekmény.

A január végi belvárosi razziák után a jövőben a díjfizető övezetekben mozgáskorlátozott-igazolvánnyal fizetés nélkül várakozókat ellenőrzik. Később pedig a bevásárlóközpontok azon parkolóira is kiterjesztik az akciósorozatot, amelyek közterületnek minősülnek