Az adótartozások minél előbbi behajtása a NAV célja az egyre szaporodó helyszíni végrehajtásokkal - mondta Fekete Zoltán Titusz az RSM adómenedzsere. A cégeknek érdekükben áll együttműködni az adóhatósággal, hiszen a megbízható adózói minősítésük forog kockák végrehajtási eljárás megindításának esetén.

Tízezer és egymillió forint közötti adótartozás esetén a NAV először figyelmeztet, majd fizetés hiányában inkasszó alá vonja a cégek számláit. Ha ez is eredménytelen, akkor soron kívüli végrehajtás, vagyonfeltárás és helyszíni felmérés következik.

Egymilliós tartozás felett figyelmeztetés nélkül intézkedik az adóhatóság annak érdekében, hogy ne történjen vagyonkimentés a társaságból. A jogszabály alapján, ha az adótartozás későbbi kielégítése veszélyben van, akkor a NAV érdemi döntés nélkül elrendelheti a pénzkövetelés biztosítását, és végrehajtási cselekményeket foganatosíthat - áll az adótanácsadó közleményben.

A végrehajtási intézkedések célpontjainak kiválasztásában a NAV segítségére lehetnek az online pénztárgépek adatai, illetve a cégek jelenlegi adótartozása is. Ha ingóságok lefoglalására kerül sor, akkor az adóhatóságnak törekednie kell minél hamarabb és lehetőleg az interneten keresztül elárverezni az tárgyakat.

Enyhíthető a baj

Ha a vállalat attól tart, hogy nem lesz képes időben fizetni a NAV felé, akkor legkésőbb az esedékesség napjáig fizetési könnyítési kérelmet kell benyújtania, mellyel elkerülhető a végrehajtási eljárás megindítása, ami a már korábban említett megbízható adózói minősítés öt évre szóló elvesztésével jár. (Magyarok százezreit érintő kedvezményre figyelmeztet a NAV.)

Ha már jogerős határozat született a végrehajtásról, de a cég vitatja annak jogosságát, akkor a bírósághoz kérelmet kell benyújtani a végrehajtás felfüggesztésére. Minden esetben javasolt az adóhatósággal személyesen egyeztetni, mivel egy indokolatlan végrehajtási eljárás megindítása, majd annak megszüntetése is a társaságok működésére végzetes hatással lehet.