Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapesten, Miskolcon, Pécsett és Szegeden egységesen 15 százalékos béremelést követelnek a helyi tömegközlekedési vállalatok szakszervezetei - írja a Magyar Nemzet. Ezenfelül a legelmaradottabb régiókban további öt százalékos növelést tartanak szükségesnek, amelyről levélben tájékoztatják a vállalatok vezetőségét.

Szegeden például ötödével kellene növelni a kereseteket az érdekvédők szerint. A kemény fellépés alapja, hogy enélkül nem lehet megállítani az elvándorlást. A járművezető ma már hiányszakma, sok sofőr külföldön folytatja pályafutását.

A szakszervezetek arra számítanak, hogy legfeljebb hónapok múlva kaphatnak választ követeléseikre, mivel a városok csak tavasszal fogadják el költségvetéseiket. Ennyi idejük van igazuk bizonyítására - részben a MÁV példájára fognak hivatkozni, ahol nemrég jelentettek be a következő két évre 30 százalékos emelést.

A BKV vezetése irreálisnak tarja a 15 plusz 5 százalékos követelést. Az előző években az inflációhoz közeli bérmegállapodások születtek. Ugyanakkor a cég menedzsmentje is látja a munkaerőhiányt. A HÉV leválásának köszönhetően megtakarított bértömeg sorsáról a tulajdonos főváros dönt. A pénzt valószínűleg elviszik a BKV-tól.