Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV közlése szerint a kötelező kamarai hozzájárulások behajtása 2013 negyedik negyedévében indult, ekkortól érkezett a kamaráktól nagyobb számban - 2014. június végéig mintegy 10 ezer - behajtási megkeresés. Az adóhivatalhoz érkező kamarai megkeresések feldolgozását követően haladéktalanul elindul a végrehajtási eljárás.

A behajtás folyamata gyakorlatilag nem tér el az egyéb behajtási eljárások menetétől, először inkasszót bocsát ki a NAV az érintett adós bankszámlájára. A végrehajtási eljárás minimum 5000 forint költséggel jár, amit az adós szintén köteles megfizetni (ezért is célszerű határidőben befizetni a kamarai hozzájárulásokat).

A NAV jelenleg és a jövőben is igyekszik teljes körűen, a jogszabályok maradéktalan betartása mellett a lehető legintenzívebben végezni behajtási feladatait - hangsúlyozta az adóhatóság.

A Magyar Nemzet nemrég arról számolt be, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nyilvántartása szerint akár a 150 ezret is elérheti a 2014-es befizetést nem teljesítők száma. Dunai Péter, az MKIK főtitkára a lapnak azt mondta, a tavalyi év 5000 forintját mintegy 600 ezer vállalkozás fizette meg, idénre azonban csupán mintegy 440 ezer befizetést számoltak el.

A befizetéseket a vállalkozásoknak március 31-ig kell teljesíteniük minden évben. Az elszámolás egyik sajátossága, hogy a három éve bevezetett kötelező befizetések elszámolásánál a hátralékkal rendelkezőknél mindig a legkorábbi elmaradást írják jóvá, vagyis, aki az idén fizetett, de tavaly nem, annál az idei befizetést 2013-ra számolják el.