A Perion Invest évente 100 projektet tervez feldolgozni, ebből pedig 4-5 vállalkozás juthat el a befektetési fázisig - mondta Molnár Bálint befektetési igazgató. Négymilliárd forintos tőkét kezelnek, így átlagosan 400 millió forintot terveznek kihelyezni a cégekbe. Ez nem egyszerű, de nem lehetetlen a szakember szerint, aki elismerte azt is, hogy egyelőre ekkora összegeket nem tudtak kihelyezni a céltársaságokba.

A Core Venture 6,5 milliárd forintos alaptőkével rendelkezik, a befektetések során igen széles spektrumban gondolkodik - közölte Gaál Csaba, a szervezet vezérigazgatója. Elmondása szerint nagyobb projektekben is gondolkodnak, így akár több százmilliós befektetést is végre tudnak hajtani.

A PBG FMC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. négy éve foglalkozik dedikáltan kockázati tőkével, hiszen már az első Jeremie-programban elindultak - közölte Eszter Elemér, az igazgatóság elnöke. Azóta keresik a jó projekteket, aminek köszönhetően már egy exiten is túl vannak, ekkor egy biotechnológiában dolgozó céget sikerült értékesíteni. A csoport alapvetően olyan vállalatokat keres, amelyek egy jó innovációval megfelelő megoldást tudnak találni egy erős piaci igényre - mondta Eszter, aki szerint bár nincs iparági fókuszuk, de az IT-ban, illetve a biotechnológiában érzik igazán otthon magukat. Ezen kívül jelenleg a hulladék-újrahasznosításban, illetve a mezőgazdaságban próbálnak előretörni.

Az Alliance Jura Hongrie bármely iparágban hajlandó befektetni, de előnyt élveznek az egészségüggyel, orvostechnológiával, illetve az élelmiszeriparban dolgozó cégek - mondta Makra Zsolt igazgatósági tag, majd hozzátette, hogy ezeken a területeken egy erős szakértő tanácsadói csapat is segíti a munkájukat. A szakember szerint ők a hagyományos termelő iparágakat, illetve a növekedési fázis kedvelik, ennek érdekében pedig 5-600 millió forintos felső befektetési plafonnal dolgoznak. Makra elmondta azt is, hogy a csoporton belül található hitelközvetítő cég, illetve az egyik legnagyobb pályázatíró cég is a stratégiai szövetségesük, így sok vállalati igényt tudnak kielégíteni.

A Valor Capital bár januárban indult, de csoportban résztvevők a 90-es évek vége óta foglalkoznak tőkebefektetésekkel - jelentette ki Szűcs Gergely igazgatósági tag. A szakember elmondta, hogy bár korábban a nagyobb cégek felvásárlása volt a fókuszban, ám az elmúlt években a start upok felé fordultak, így mára elmondhatják, hogy sok ilyen befektetésük van nemcsak itthon, de külföldön, így Németországban, illetve az Egyesült Államokban is.

Az USA-ba csak amerikai céggel

Abban minden résztvevő egyetértett, hogy egy jó menedzsment megtalálása a fő cél, hiszen bár sokan gondolják úgy, de egyedül nem lehet megváltani a világot. A projektcég nem lesz sikeres, ha nincs hosszú távú érdekeltsége és megfelelő hozzáértése a vezetésnek - vélte Gaál, aki szerint nekik se idejük, se energiájuk nincs arra ők oldják meg a biotechnológiai, vagy IT-kérdéseket.

A szakemberek elmondták, hogy szinte bármely területről érkező cégekben meg lehet találni a növekedési potenciált, ám vannak olyan területek, mint például a dizájn, divat, ahol a szokásosnál nehezebb a kockázati tőkések által elvárt évi több tízszázalékos növekedést elérni.

A kockázati tőke világában hétköznapos tud lenni, hogy az alapítók összevesznek, hogy még sincs meg az piaci rés, amire az adott termék, szolgáltatás épült - mondta Eszter, aki szerint éppen ez a befektető felelőssége, hogy ezen helyzetekre is tudjon olyan választ adni, ami megmentheti magát a befektetést. Ehhez Makra hozzátette, hogy természetesen az is előfordulhat, hogy ilyenkor leírják a befektetést, azaz lezárják a projektet, de előfordulhat, hogy újabb pénzt fektetnek bele a cégbe - vagy ők maguk, vagy egy új befektetőtársaság által.

Az, hogy honnan érdemes tőkét bevonni, helyzettől függ - mondta Szűcs, aki elmondta, hogy egy amerikai cégtől csak akkor lehet plusz forráshoz jutni, ha a támogatandó cég ott is dolgozik. Egyetértett ezzel Eszter is, aki viszont kiemelte azt is, hogy a második körös befektetés abszolúte reális egy sikeres projekteknél, így erre már az első szerződéskötésnél is érdemes felkészülni. Ahhoz, hogy egyáltalán egy amerikai befektető szóba álljon velünk, nagyon átlátható struktúrára van szükség, anélkül esélyünk sincs plusz pénzhez jutni.