Benyújtották a betétek védelméről szóló törvényt

A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek az új betétbiztosítási szabályokat tartalmazó törvénycsomagot. A javaslatnak köszönhetően Magyarország is része lesz az egységesülő európai bankbetétvédelmi rendszernek.
portfolio.hu, 2014. november 12. szerda, 17:19

A betétbiztosítási törvénymódosító csomag tervezete új szabályokat állapít meg a hitelintézetek betétbiztosítással kapcsolatos tájékoztatására, módosítja a betétbiztosítás védelme alá tartozó betétek körét és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) finanszírozására vonatkozó rendelkezéseket. A törvénymódosításnak köszönhetően, ha egy hitelintézet fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek az eddiginél jelentősen rövidebb idő alatt juthatnak majd a betéteikhez az Országos Betétbiztosítási Alapból.

A törvénycsomaggal uniós kötelezettségének is eleget tesz a magyar állam. 2014 áprilisában fogadták el Brüsszelben a betétbiztosítási rendszerekről szóló új uniós irányelvet. A szabályozás célja, hogy a betétesek az egész Európai Unióban egységes védelmet kapjanak. A tagállamoknak a rendelkezések többségét 2015. július 3-ig át kell ültetniük saját jogrendjükbe.

A törvénycsomagot várhatóan decemberben fogadja el az Országgyűlés és január elsejétől lép hatályba. A betétbiztosításra vonatkozó rendelkezéseket 2015. július harmadikától kell alkalmazni.

HOZZÁSZÓLÁSOK