Új rendszer jön a benzinkutakon októbertől - minden autós érintett!

A jól ismert oktánszámra alapuló jelöléstől elbúcsúzhatunk idén ősszel: a tervek szerint október 12-től megváltozik az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban. A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbóluma - írja a vezess.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. október 8. hétfő, 13:37
Fotó: Pixabay

Az eddig használt zöld-sárga színkód helyett uniformizált, fekete-fehér címkék kerülnek elhelyezésre.

Az intézkedést az Európai Unió 28 tagállamában, továbbá, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik be.

Az új címkék megtalálhatóak lesznek az újonnan gyártott autók üzemanyagtartályának közelében, az autó kézikönyvében, a benzinkutakon, illetve az autószalonokban - olvasható a portálon.


A benzinhez használt címkék a következők lesznek: E5 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legtöbb 5 százalék etanol), E10 (95-ös vagy 98-as oktánszám és 10 százalék etanol) és E85 (85 százalékos etanol, az ilyen típusú üzemanyaggal működő járműveknek). A kötelező új jelölések mellett - egyelőre- a régit is fent hagyhatják a töltőállomások tulajdonosai.

Képünk forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mentol, 2018.10.09 08:44

Jujj, mi lesz itt?!
Mi is történik, ha benzines autóba gázolajat töltök? Vagy fordítva?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html