Egy közelmúltbeli kormányrendelet-módosítás előírja: a két üzemanyagtípusba keverendő biokomponensek legkisebb összevont mértéke 6,4-ről 8,2 energiaszázalékra emelkedik. Ezen belül a hagyományos 95-ös benzinhez kevert bioetanolnak (kukoricából előállított alkoholnak) legalább 6,1 százaléknak kell lennie.

Az E10-es üzemanyagot (az elnevezés alapja az, hogy nagyjából tíz térfogatszázalék jelent hét energiaszázalékot) már alkalmazza számos nyugati ország az autók motorjának károsodása nélkül, a többi visegrádi ország pedig szintén tervezi a bevezetését. A forgalmazóknál a jövőben is elérhető lesz a biokomponensektől mentes, magasabb oktánszámú prémium üzemanyag. Felmerülhet azonban, hogy - mivel a benzinnél csak a 95-ös oktánszámúra vonatkozik az előírás - visszatér a kutakra a 98-as, tekintettel arra, hogy esetleg egyszerűbb lehet az előállítása a finomítókban, mint a bekeverés.

A Mol Nyrt., amelynek a saját hálózata közel ötszáz kútból áll itthon, emellett a nagykereskedelmi üzletága további több száz értékesítési pontot lát el üzemanyaggal. Az E10-et már forgalmazza a romániai piacon, és jó iránynak tartja a társaság az üzemanyag hazai bevezetését - közölték a Magyar Nemzet megkeresésére. A január 1-jén hatályba lépő változást a Mol a százhalombattai finomítójával teljes egészében képes lesz kezelni. Ehhez némi beruházást szükséges lesz elvégeznie, tartályokat kell létesítenie és azok üzemen belüli kapcsolódási pontjait is ki kell építenie. A magyar olajcég nem tervezi a 98-as oktánszámú benzin fokozottabb értékesítését pusztán azért, mert azt egyszerűbb lenne előállítani.

Az OMV külföldi tapasztalatai azt mutatják, hogy az E10 bevezetése nyomán az etanol iránt megnövekedett kereslet az árak emelkedéséhez vezethet. A magyarországi bevezetéshez való alkalmazkodásról azt jelezte az OMV, hogy a biológiai eredetű összetevők arányának növelése infrastrukturális módosításokat igényel, és a keverési folyamat is változik. Az OMV az általa a schwechati finomítójában előállított üzemanyagokat 194 saját márkás töltőállomásokon forgalmazza Magyarországon, de más csatornákon keresztül is értékesít.

A magyarországi Lukoil márkanév alatt üzemelő hatvan kutat ellátó, finomítóval nem rendelkező Normbenz Kft. az importból származó benzint már az előírt biotartalommal szerzi be, az importgázolajhoz pedig a Dunaföldvár melletti üzemben keveri a cég a biodízelt, ami külföldi forrásokból származik. A belföldről származó gázolajat és benzint szintén úgy szerzi be a vállalat, hogy azok már tartalmazzák az előírt mennyiségű biokomponenst. A cég nem tervezi visszavezetni kínálatába a 98-as oktánszámú benzint.