Benzinár emelés: egy tankon is sokat spórolhatunk

A Mol tegnap csökkentette a benzin nagykereskedelmi árát, emiatt néhány kút már olcsóbban adta az üzemanyagot. Az elmúlt hetek ármizériája kavarodást okozott a piacon: 50 liter tankolása esetén csaknem 900 forintot is megtakaríthatunk. Részletek a NAPI Gazdaság mai számában.
NAPI Online, 2005. július 21. csütörtök, 07:00
Fotó:

A jó ideje felfelé kúszó olaj- és benzinárak közepette ugyanazon benzinfajta ára a magyar piacon szélesebb sávban szóródik, mint akár csak néhány hónapja, ráadásul már a Mol sem teszi közzé, mikor és mennyivel változtatja árait. Napokkal ezelőtt még emelkedett, tegnap viszont több kútnál néhány forinttal csökkent az üzemanyag ára.

A Shell egyik XXII. kerületi kútjánál nemes egyszerűséggel már nem is jelzik az üzemanyagárak változását: a töltőpisztolyoknál elhelyezett kis táblákon a 3-4 héttel ezelőtti árak maradtak fenn - kivéve a kút saját márkás termékeinek esetében. A hirdetőoszlop, miként a többi nagy láncnál is, reklámponyvával le volt takarva. Az Agip gyáli úti kútjánál tegnap csökkentették az árakat, a Klub Petrol IX. kerületi töltőállomásán mára virradóra ment lejjebb három forinttal a 95-ös benzin és két forinttal a gázolaj kiskereskedelmi ára.
Az üzemanyagok árának változását a kutasok saját bevallásuk szerint nehezen követik. Egyikőjük úgy vélte: komoly probléma, hogy senki nincs aki rászorítsa a töltőállomásokat az árrés szűkítésére, vagyis a jelenleginél nagyobb árkedvezmény nyújtására. A GVH szerint a benzinen nagyjából 20 forint kiskereskedelmi árrés van, ebből gazdálkodhatnak a töltőállomások. A kutasok szerint azonban egyáltalán nem ritka a 25-27 forintos haszon sem. További részletek a NAPI Gazdaság mai számában.

HOZZÁSZÓLÁSOK