Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már nem csak a Magyar Postánál, hanem a többi közszolgáltatást ellátó állami vállalatnál is élesedik a bérharc - értesült több szakszervezeti forrásból a Napi.hu. A postánál, a MÁV-nál, a Volán-társaságoknál, valamint a vízügyi ágazatokban továbbra is súlyos a munkaerőhiány, ezért a szakszervezetek a 2017-ben kötött hároméves bérmegállapodásban 2019-re előirányzott 5 százalékos béremelésnél nagyobb mértékű fizetésemelést tartanak szükségesnek.

Az állami vállalatok szakszervezetei a versenyszférában kiharcolt béremeléseket látva - az idei évre 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos alapbéremelésben állapodtak meg például a győri Audinál -  az elmúlt napokban Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek és államtitkárának, Fónagy Jánosnak írtak leveleket, amelyben háromoldalú - munkaadó, munkavállaló és az állam - bértárgyalást kezdeményeztek.

"A társasági szintű bértárgyalások - tulajdonosi felhatalmazások hiányában - megrekedtek átlagosan 5 százaléknál, ami a foglalkoztatási helyzet drámai romlásához is vezethet. Ezért munkavállalói oldalról feltétlen indokolt a tulajdonosi oldal mielőbbi bevonása" - írta Halasi Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás elnöke Fónagy Jánosnak.

A közszolgáltatást ellátó állami vállalatok szakszervezetei január közepén kezdeményezték a kormányzatnál és a tulajdonosoknál a bértárgyalások megkezdését, mert a 2017-ben kötött hároméves bérmegállapodásban 2019-re csak 5 százalékos béremelés vonatkozott. A tavaly létrejött közszolgáltató vállalkozások konzultációs fóruma (kvkf) legutóbb januárban ülésezett, itt a munkavállalói oldal kifejtette: az idén 5 százaléknál magasabb emelésre van szükség a közszolgáltatás zavartalan ellátása, valamint a fluktuáció és a szakemberhiány, illetve a munkakörök közötti bérfeszültségek kezelésének igénye miatt.

Maguk tárgyalnak

A tárgyaláson a munkáltatókat a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) - MÁV, Magyar Posta, MVM, vízművek - képviselte. A javaslatokról Dávid Ilona, a Stratosz elnöke a januári tárgyalás után csak annyit közölt: egyezteti az állami vállalatok álláspontját.

A közszolgáltatást ellátó állami vállalatok maguk tárgyalnak a szakszervezetekkel a 2017-ben kötött, átlagosan 30 százalékos bérfejlesztésről szóló 3 éves megállapodásban aláírt és 2019-re érvényes 5 százalékos béremelés részleteiről

- válaszolta a Napi.hu kérdésére a Stratosz. Vagyis az állami cégek egyelőre nem kérnek kormányzati segítséget a bértárgyalásokhoz.

"A kormány álláspontja szerint először végre kell hajtani a 2017-ben megkötött 3 éves bérmegállapodást, amelyben az is szerepel, hogy ezalatt nem lépnek fel további bérigénnyel a szakszervezetek" - mondta Fónagy János az Echo TV-nek. A nemzeti vagyonért felelős államtitkár szerint a kormány teljes egészében betartotta a megállapodás ráeső részét. A 2017-es bérmegállapodásban szereplő összeget az állam maradéktalanul rendelkezésre bocsátotta, illetve a 2019-ben esedékes 5 százalékos emelést folyósítja.

Fogy a türelem a BKV-nál

A 2017-ben kötött hároméves bérmegállapodás nem vonatkozik a BKV-ra, ahol azonban szintén nem jobb a helyzet, hiszen még mindig nem tett konkrét ajánlatot a BKV vezérigazgatója a szakszervezeteknek. A munkavállalók két számjegyű emelést szeretnének, ehhez legalább 7-10 milliárd forint plusz forrás szükséges a BKV-nak.

Csütörtökön lesz egy újabb tárgyalási forduló, remélem, hogy most már hallunk konkrét ajánlatot is. Mi korábban 15 százalékos béremelést kértünk

- mondta a Napi.hu-nak Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Szerinte nem végtelenül sok túlórával, hanem megfelelő bérekkel kell megbecsülni a dolgozókat.

Rendkívül szűkös eszköztárral harcolnak viszont a közúti közlekedésben dolgozók a két számjegyű béremelésért, ezzel együtt pedig azért is, hogy megakadályozzák a tömeges pályaelhagyást és a vidéki tömegközlekedés megbénulását. A buszsofőrök és járműkarbantartók érdekeit képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) számolt be arról, hogy a munkáltató egyelőre nem változtat a 2019-re előirányzott 5 százalékos béremelésen - írta a Mérce.