Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Február végén a portál olvasói panaszlevelet kapott, amiből az derült ki, hogy a lidles dolgozók mégsem kaphatták meg a 20 százalékos emelést. De hogyan jön ki az átlagos 20 százalék? A cég válasza szerint a munkakörtől és a munkavégzés helyétől függően tér el az emelés mértéke, ami 4,55 százaléktól 32,51 százalékig terjed. Így jön ki az átlagos 20 százalék.

Kinek húsz?

A lap informátorának kollégái, ismerősei körében nem találkoztak 20 százalékos emeléssel, sőt, vannak olyan dolgozók, akik még a cég válaszában említett legkisebb, 4,55 százalékos pluszt sem kapták meg márciustól.

A raktárban az áruátvevők kaptak 3 százalékot ami 367 ezer forintról 376 ezer forintra növelte a bruttójukat,
a targoncásoknak 9,5 százalékot emeltek, nekik 269 ezer forint helyett 295 ezer forintra nőtt a bruttójuk,
a komissiósoknál pedig 11 százalék körül volt az emelés, így 264 ezer forintról szintén 295 ezer forintra tolták fel a bruttó fizetésüket. Idáig a targoncások valamennyivel mindig többet kerestek náluk komissiósoknál, de most ezt a kis előnyt elvették tőlük.

A Lidl a 24.hu-nak visszaigazolta, hogy ezek a leírt számok helytállóak. Ám hozzátették, hogy nem lett senkitől semmi elvéve, sőt. A mélyhűtő kamrai munkavégzés pótlékát a korábbi 15 százalékról 30 százalékra emelték.

Hol húsz százalék?

A portál olvasója szerint a boltokban sem jobb a helyzet, erre is említett példákat:

  • Érden +8 százalék,
  • Szigetszentmiklóson +11 százalék,
  • Dunaharasztiban szintén +11 százalék körül volt a bruttó béremelés.

Konkrétan most a plafon 245 000 forint bruttó. Mindegyik összeg 8 órás munkaidőre vonatkozik. Ezen felül nettó 25 200 forint a cafeteria, 8000 forint Erzsébet-kártyára, és 17 200 forint Lidl-kártyára, amit értelemszerűen csak a Lidlben lehet levásárolni - írta a dolgozó.

A Lidl megerősítette, ezek a számok is helyesek. Közlésük szerint azonban az elérhető legmagasabb bruttó javadalom a bolti dolgozók körében jelenleg 282 855 forint, melyhez további bérpótlék adódik hozzá.

Emlékeztetőül: a január végi hírben az volt, hogy a bolti és a raktári dolgozók, valamint az üzletvezetők fizetésemelésével az üzletekben dolgozó munkavállalók bére átlagosan 365 ezer forintra nő márciustól. De ebbe beleértették a juttatásokat is.

A Lidl válaszában nem hozott ellenpéldát, vagyis továbbra sem árulták el, hol, kik kaptak legalább 20 százalékos, vagy annál magasabb emelést.