Bérek: a magyar tulajdonos csökkenti, a külföldi növeli a fizetéseket

Amennyiben a fizetéseket nézzük, úgy a legjobban a magasan képzettek járnak, a nőknek mindenhol jobb, viszont szakképzett munkásként ne nagyon reménykedjünk emelésben. Az sem mindegy, hogy ki vásárolja meg a vállalatot, hiszen az új magyar tulajdonos általában csökkenti a béreket, a külföldi pedig növeli azokat.
Dzindzisz Sztefan, 2013. január 6. vasárnap, 09:04
Fotó: Napi.hu

A privatizáció hatásai a bérekre - többek között ezt is vizsgálta a legújabb Munkaerőpiaci Tükör, amelyet az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával 2000 óta minden évben elkészít az MTA Közgazdaság-tudományi Intézete. A John Sutherland Earle és Telegdy Álmos által jegyzet elemzés - mely az 1986 és 2008 közötti időszakot méri - megállapításai szerint van hatás, nem is kicsi, hiszen egy átlagos új magyar tulajdonos 9 százalékkal csökkenti a béreket, míg egy határon túli befektető nem rest akár 12 százalékkal is megnövelni azt.

Természetesen nem mindenkit érintenek azonos módon a bérváltozások: a belföldi tulajdonos például 8,4 százalékkal csökkenti az elemzők referenciacsoportja, azaz a legfeljebb általános iskolát végzett, maximum 10 éves munkatapasztalattal rendelkező férfikollégák bérét. Ennél öt százalékkal kevesebbet vonnak le a női dolgozóktól, de a hazai tulajdonosok a kezdő munkavállalókkal is jobban bánnak, hiszen 10 év munkatapasztalat felett 6 százalékkal nagyobb a bércsökkentés. Ennek megfelelően a legnagyobb fizetésmegvonást a rosszul képzett, idős férfiak szenvedik el, akik bére átlagosan 14 százalékkal csökken, míg a fiatal, magasan képzett nők még a belföldi tulajtól is magasabb fizetést kapnak - igaz csak 1 százalékkal -, mint a privatizáció előtt.

A belföldi befektetők ugyancsak kesztyűs kézzel bánnak a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő dolgozóikkal, hiszen az ő fizetésük nagyjából érintetlen maradt a privatizáció után. Ezzel szemben az irodai és egyszerű foglalkoztatásúak bére 4-6 százalékkal, a vezetőké pedig 7 százalékkal csökkent, hiába volt nekik is egyetemi diplomájuk. Ennél is nagyobbat buktak azok, akik szolgáltatási területen dolgoztak, vagy szakképzett munkások voltak, hiszen nekik 10, illetve 13 százalékkal utaltak kisebb bért.

Jobban járunk a külföldi tulajdonossal

Az új külföldi tulajdonos ezzel szemben átlagosan 3,6 százalékkal emeli a referenciacsoport bérét, míg a nőknél már 8,6 százalékos a növekedés. A kutatók megállapítása szerint a külföldi befektetők szintén a fiatal munkavállalóknak kedveznek, de a hatás jóval kisebb, mint azt a hazaiaknál mérték. A legnagyobb különbséget a két befektetői csoport között az egyetemet végzett dolgozóknál mérték, hiszen amíg a magyar tulaj "mindössze" 4 százalékkal emelte a béreiket, addig a külföldiek 17 százalékot is megadnak. (A külföldi tulajdonos akkor is növeli a béreket, ha a céget nem az államtól, hanem egy magyar vállalkozótól vette.)

A határon túli befektetők leginkább a vezetőkkel és a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozásúak bérét emelték, mégpedig 34,5, illetve 25 százalékkal, de az irodai dolgozók is 7-10 százalékos béremelést kaptak. Alig érezhették viszont a tulajdonosváltást a szolgáltatásban résztvevők, illetve a szakképzettséget igénylő dolgozók, akiknek a bérnövekménye a statisztikai hibahatáron belül mozog.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

AValverde, 2013.01.07 10:34

Az egyik "elemzőnek" sem jutott eszébe, hogy a külföldi tulajdonos egyszerűen csak bejelenti rendesen az embereket, a magyar meg nem? Hivatalos béradatokat elemezni Magyarországon hülyeség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.01.07 10:16

@szkiita: ...és a jövőben folytatódik.
Ahol a jelen lesz a múlt.
Ha már próbálkozik a dialektikus gondolkodással....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.01.07 10:05

@szkiita: "A jelen a múltban kezdődött ...."
Ez így van.Bár nem mindig.
A mai helyzetünkre a választ nem Mohács,Világos,19,45,56 adja meg.
Elég csak 88-90-re visszagondolni.
1988 izgalmas év volt.Benne volt a változás a levegőben.Mindenki,ismétlem,mindenki változást szeretett volna.De hogy milyent és meddig ...???Ez már közel se volt egységes.
Ekkor kellt szárnyra,17 év alatt utolérhetjük az osztrák életszinvonalat.Miért pont 17???Nem tudom,ennyit mondtak.Ma már tudjuk hogy ...
Igaz azt is mondták elöször az átalakitás alatt lehet 240E munkanélküli majd ez fokozatosan csökken.
Ma már tudjuk hogy a regisztrált 500E,de a tényleges az talán 1 millió.
Mára már nem maradt hít,lelkesedés,és ....illuzió se.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.01.07 09:03

@szkiita: Bölcs mondat, de tovább mit lehet vele kezdeni? Jelen problémáival és a jövő lehetőségeivel kell foglalkozni, ha csak nincs valami szerkezet, amivel vissza lehet menni a múltba. Aki a múlton rágódik folyamatosan, az nem megy előre egy lépést sem. A múltból tanulni kell - ami egyszerű dolognak látszik, de nem az - és a jelenre valamint a jövőre összpontosítani. Ilyen formában csak figyelem elterelés a jelen problémáiról, aminek sokan bedőlnek. Nem akarlak megsérteni, de a te repertoárod is kimerül a múlt rágódásán. Legyen az közel, vagy távolabbi múlt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.06 23:04

A jelen a múltban kezdődött ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html