Bérelt hely a Közgépnek - újabb milliárdos munkákat nyert

A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt. a közelmúltban újabb rekultivációs, vasút- és útépítési munkákat nyert el konzorciumtársaival együtt. A cég részvételével megvalósuló munkák értéke eléri a 280 milliárd forintot.
NAPI, 2012. június 16. szombat, 14:43
Fotó: Napi.hu

Hamarosan elkezdődik 108 szabolcsi és borsodi település bezárt hulladéklerakóinak rekultivációs beruházása - jelentette be a héten Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke. A programot száz százalékban az EU és a magyar állam támogatja, első ütemben 7,2 milliárd forinttal. A hulladéklerakókat felszámolják és területüket újrahasznosítják, a kivitelezésre kiírt közbeszerzésen a munkákat három részre osztotta az önkormányzati társulás. Az első részt nettó 1,71 milliárd forintos ajánlattal a Közgép Zrt. nyerte meg a Ke-Víz 21 Építőipari Zrt.-vel és a Swietelsky Magyarország Kft.-vel közösen. A másik két részben a Strabag MML Kft., illetve az SB-2012 Szabolcs Konzorcium (amelynek tagja a Strabag MML és a Depona Plusz Építőipari Kft.) végezheti el a rekultivációt, az előbbi nettó 1,66 milliárd, az utóbbi konzorcium 1,7 milliárd forintért.

Versenytárs nélkül, egyedüli ajánlattevőként nyerte meg a Közgép konzorciuma a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás szilárdhulladék-lerakók felszámolására és rekultivációjára kiírt közbeszerzését is, nettó 3,77 milliárd forintért. A Közgép a Penta Általános Építőipari Kft.-vel, a DHJ Építő Kft.-vel, a Design Termelő, Szolgáltató, Kereskedelmi Kft.-vel és a RexTerra Építőipari Kft.-vel együtt (Érsek-Kert Konzorcium néven) a Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye 80 településének 38 hulladéklerakóját rekultiválhatja - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (Tenders Electonic Daily).

A hulladékprojektekben otthon van a Közgép, konzorciumtársaival összesen közel nettó húszmilliárd forintért végzi el a Dél-Balaton és Sió-völgye, valamint Kaposvár és térsége hulladékrakóinak rekultivációját, továbbá részt vesz a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program megvalósításában is. Ennek keretében a legutóbb nettó 9,35 milliárd forintért megnyerte a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás három hulladékkezelő központ létesítésére (Pécs-Kökény, Barcs és Marcali helyszíneken) kiírt közbeszerzését a Strabag-MML-vel közösen. A beruházások uniós támogatással valósulnak meg.

Labdába se rúgtak a külföldiek

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a napokban tette közzé a TED-en, hogy a Gyoma és Békéscsaba közti vasúti vonalszakasz rekonstrukciós munkáit a Közgép, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Magyar Aszfalt Kft. alkotta Békés-2012 Konzorcium nyerte meg nettó 38,97 milliárd forintért. A magyar nyertes két nemzetközi konzorciumot előzött meg az eljáráson - derül ki a NIF közbeszerzési tájékoztatójából. Pályázott még az A-Híd Építő Zrt.-vel és a Vasútépítők Kft.-vel közösen a német H.F. Wiebe GmbH & Co. KG és a cseh OHL ZS, a.s., valamint harmadik ajánlattevőként a spanyol Ortiz Construcciones y Proyectos S.A és a Contratas y Servicios Ferroviarios S.A.

A nyertes konzorcium feladata a vasúti pálya, a felsővezeték, a vasúti műtárgyak és az utak építési munkái; a vonalszakaszon három állomást átépítenek (Csárdaszállás, Mezőberény, Murony), valamint több aluljáró is épül. A felújítást uniós támogatással, a Közlekedés operatív program keretében valósul meg. A Közgép több, jelentős vasúti fejlesztésben is részt vesz.

A Népszabadság pénteki számában írt arról, hogy a Közgép újíthatja fel konzorciumtársaival együtt a Pápát Szilsárkánnyal összekötő, 8,8 kilométeres útszakaszt 878 millió forintért. A felújítási munka egyike a Közép-dunántúli regionális operatív program keretében végzett uniós támogatású fejlesztéseknek. A Közgép a Magyar Aszfalt Kft.-vel, az EuroAszfalt Kft.-vel és a Swietelsky Magyarország Kft.-vel négy régióban nyert el megbízást a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től, a cégekkel összesen 41,2 milliárd forintért kötöttek kivitelezési keretmegállapodásokat.

Közgép-nyertes közbeszerzések (gyűjtés, 2010-2012)
ProjektNyertesSzerződés értéke (nettó, M Ft)
Keszthelyi főtér rekonstrukcióKözgép, Reneszánsz Kőfaragó Zrt.997
Keszthely városközpont rehabilitációja II. ütemKözgép, Reneszánsz Kőfaragó Zrt.415
Balatonfüred városközpont építéseKözgép, Vemév-szer Építő Kft.967
- kiegészítő munka
53,5
Szamos-Kraszna-közi árvízszint csökkentő tározót építéseKözgép, Ke-Víz 21 Zrt., Kötiviép'B Kft11 528
Kondoros és 15 társult település belvízrendezési programjaKözgép, Kötiviép'B Kft., Békés Drén Kft.1 562
Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza híd átépítéseKözgép, A-Híd Építő Zrt.4 235
- kiegészítő munka
30
Marcaltői Rába-híd felújításaKözgép, A-Híd Építő Zrt.632,4
Séd-Nádor csatorna kármentesítéseKözgép, Tatai Környezetvédelmi Zrt., VTK Innosystem Kft2 481
Állami közúthálózaton felújítási munkák, négy régióbanKözgép, Magyar Aszfalt Kft., EuroAszfalt Kft., Swietelsky Magyarország Kft.41 250
Érdi csatornahálózat keleti részének építésetKözgép, EuroAszfalt Építő Kft., Colas-Alterra Zrt.8 734
Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózata építése két régióbanKözgép, Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.3 786
Székesfehérvár és térsége szennyvízhálózat bővítéséreKözgép, Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.7 830
Kaposvár és térsége hulladékrakóinak rekultivációjaKözgép, EuroAszfalt Kft.1 445
Dél-Balaton és Sió-völgye hulladék-lerakók rekultivációjaKözgép, Strabag-MML Kft., Green Network Kft.2 600*
Szajol-Kisújszállás közti vasútvonal felújításaKözgép, Swietelsky Vasúttechnika Kft., Szentesi Vasútépítő Kft.49 651
Kisújszállás-Püspökladány vasútvonal felújításaKözgép, Swietelsky Vasúttechnika Kft., Szentesi Vasútépítő Kft.49 971
Vasúti hidak és acélszerkezetek felújításaKözgép, A-Híd Építő Zrt.4 560
Záhonyi vasúti infrastruktúra fejlesztés, II. ütemKözgép, Swietelsky Vasúttechnika Kft., Szentesi Vasútépítő Kft.14 558
M86-os Szombathely és Vát közötti szakasza építéseKözgép, Magyar Aszfalt Kft.7 037
Győr keleti iparterület körüljárást biztosító útKözgép, Magyar Aszfalt Kft.3 047
Útpénztárból finanszírozott közúti felújítások, két régióKözgép, EuroAszfalt Kft., Swietelsky Magyarország Kft4 309
Közúti hidak felújításaKözgép, Hídtechnika Kft., EuroAszfalt Kft.,Egomax Kft.445
Országos közútépítési munkákKözgép, EuroAszfalt Kft.,Swietelsky Magyarország Kft.havi 200**
Fővárosi híd-, műtárgy felújításokKözgép, Magyar Aszfalt Kft., Strabag Zrt.152
Légiforgalmi irányító központ építéseKözgép, Swietelsky Magyarország Kft.3 448
kiegészítő munka
65
GySEV vonalain pályaépítés, karbantartásKözgép, Swietelsky Vasúttechnika Kft.700
Szigetköz vízrendszerének helyreállításához kapcsolódó munkákKözgép, Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt., Kötiviép'B Kft.4 462
Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program (3 tender)Közgép, Strabag MML Kft., Geohidroterv Kft.14 552
Heves megye és térsége hulladéklerakóinak rekultivációjaKözgép, Penta Kft, DHJ Építő Kft., Design Kft., RexTerra Kft.3 772
Gyoma-Békéscsaba vasútvonal rekonstrukciójaKözgép, Swietelsky Vasúttechnika Kft., Magyar Aszfalt Kft.38 975
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hulladéklerakók rekultivációja (1. rész)Közgép, Ke-Víz 21 Kft., Swietelsky Magyarország Kft.1 710
Korábban elnyert munka

Nagyberuházások előtti régészeti feltárások földmunkájaKözgép, Leveller Építőipari Kft., Platina Bau Zrt.6 000
Margit híd felújítása (több szerződés)Közgép, A-Híd Építő Zrt., Strabag-MML Kft.kb. 30 000
*9,14 millió euró, **34 céggel a keret 5 Mrd Ft

Forrás: TED, Közbeszerzési Értesítő, cégközlés

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Attila99, 2012.06.18 14:04

@bertalaszlo: Elég intenzív volt az előző kormány lopássorozata is, nem hiszem hogy elfelejtették volna az emberek, ahogy én sem. De tőlem bárhogy szépíthetjük a dolgot, a lopás az lopás. Függetlenül attól hogy külföldi cég vagy Simicska által irányított cég lopja azt el. És mi a garancia arra hogy Simicska, vagy Nyerges itt fogja nálunk befektetni ezeket a lenyúlt pénzeket? Lehet hogy yachtokra, szigetekre, horvátországi nyaralókra fogják költeni. A másik része megy a pártkasszába, a maradék meg a további mutyikra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.06.18 13:39

Kétkedők !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Miért nem hisztek magatokban??
Megszoktátok , hogy más álltal odavetett koncon rágódtok. Elfelejtettétek az elmúlt időszakokat.
Amit a nyugati multi cégek nálunk műveltek az vérlázító és pofátlan volt , persze vannak tisztességes termelő tevékenységet folytatók akikre az állításom nem igaz.
Eddig hogy is volt , minden nagy munkát külföldi érdekeltségü cég nyert el, amit feldarabolt és leosztott Magyar kivitelezőkre . A tetemes hasznot lenyulta kivitte az orszákból , és alvállalkózóit csak részben fizette ki.
Lásd autópálya tenderek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Attila99, 2012.06.18 13:23

@Fricibacsi: Örülök hogy megszólal a kormányoldal is, csak kár hogy észérvet nem tud felsorolni arra hogy miért folytatja Orbán is azt mint Gyurcsány, hogy ugyanúgy lopja az általunk befizetett adót. Én csak sajnálni /lesajnálni/ tudom azokat az embereket, akik még hisznek a narancsoknak. De Önöknek vagy Nektek már csak a hit maradt meg Orbán vezérben, ahogy a fogyatkozó Gyurcsány szavazókban is. Ahogy a Mátrix című filmben elhangzott: A tudatlanság áldásos. Fidesz szavazók áldott emberek vagytok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2012.06.18 10:09

@kozmix: A magyar politika olyan magas szintre fejlesztette ki a megosztottság tudományát, hogy ha már csak egy magyar nemzetiségű ember marad a világon határainkon kívül, azt is minimum 3 fele tudja osztani, akaratán kívül tudathasadásos állapotot kiváltva szerencsétlenen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2012.06.18 10:06

@Fricibacsi: Kedves Fricibácsi! Bízom benne, hogy magának közvetlen érdekeltségei vannak a mostani rendszerben, ami nem probléma. A probléma akkor van, ha nincsenek, és csak egy tapsikoló naív szimpatizáns, aki nem tud, vagy nem akar a dolgok mögé látni. Annak a Gyé betűs embernek ne csináljon már itt reklámot még ilyen szinten sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html