Béremelés - a Posta adna is pénzt, meg nem is

A Magyar Posta az idén az alapbéren felül, egyszeri kifizetések formájában 8,5 milliárd forintot fordít a dolgozók bérhelyzetének javítására - mondta az MTI szerint Schamschula György a társaság vezérigazgatója szombaton sajtótájékoztatón.
Domokos Erika, 2020. július 18. szombat, 17:12
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

A dolgozók egyszeri kifizetésben eddig áprilisban részesültek, a kifizetések következő időpontja pedig december. A hétfőn folytatódó bértárgyalásokon azonban ezeken felül javaslatot tesznek egy újabb, egyszeri kifizetésre, amelyet a vállalat tervei szerint augusztusra időzítenének.

Az augusztusi kifizetések összegszerű meghatározásánál fontos szempont lesz, hogy az egyes munkavállalók hány évet töltöttek már el a cégnél - közölte a vezérigazgató. A társaságnál 28 ezer ember dolgozik.

Tízszázalékos emelést kérnek a postás szakszervezetek

A postásszakszervezetek szombaton délelőtt demonstrációt tartottak a postát felügyelő nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája előtt, a rendezvényen petíciót is átadtak Mager Andrea munkatársának. A dokumentumot négy postásszakszervezet elnöke - Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet, Andrássy Tiborné, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezete vezetője - írta alá.

"A postai érdekképviseletek elfogadhatatlannak tartják, hogy 2020-ban a Magyar Posta menedzsmentje nem tervez általános alapbérfejlesztést megvalósítani a postai munkavállalók körében" - olvasható a szakszervezetek által átadott petícióban.

A demonstráción felszólaló postásszakszervezeti vezetők mind elmondták, hogy 10 százalékos alapbérfejlesztést tartanak szükségesnek, az egyszeri bérkifizetéseket nem tudják elfogadni. A petícióban a minisztertől követelték, hogy "a postai alkalmazottak alapbérének 10 százalékos növelésére kifizethető bértömeget (2020. januártól visszamenőleges hatállyal és az egyszeri juttatáson felül) az üzleti tervtől eltérően - ha kell, külön források bevonásával engedélyezze.

Fogytán vannak a tartalékaik
A szakszervezetek demonstrációján a résztvevők sípoltak és szakszervezeti zászlókkal vonultak fel, valamint táblákat emeltek a magasba, "Fogytán vannak tartalékaink, fogytán van a türelmünk" és "Csak azt kérem, ami jog szerint jár nekem" felirattal. A résztvevők rendőri felvezetéssel érkeztek meg a Batthyány térről a Vám utcába a miniszter irodája elé, ahol a teljes útkereszteződést elfoglalták - tudósított az MTI.

A demonstráción résztvevőket Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke is támogatásáról biztosította. Palkovics Imre szerint a bértárgyalásokon az európai uniós postai irányelvben meghatározott korlát miatt nem tudnak megállapodni a felek, hiszen az irányelvben meghatározott összegnél a magyar állam nem adhat nagyobb mértékű támogatást, mert ez a lépés kötelezettségszegési eljárást vonna maga után.
Ezért - mondta a szakszervezeti vezető - Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordultak, járjon közbe az irányelv felülvizsgálásáért, hogy ez minél gyorsabban megtörténjen.

Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója is beszámolt erről a problémáról sajtótájékoztatóján, és elmondta, hogy az Európai Bizottság a magyar állam és a szakszervezetek megkeresésére is úgy válaszolt, hogy az irányelv felülvizsgálatára még várni kell. Ez pedig azt jelenti, hogy tagállami hatáskörben többlet támogatás nem adható a Magyar Postának - véli Schamschula.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.07.20 17:36

Mondtam, egyszerre fel kell mondani, s a postavezér majd kiviheti egyedül, ő megvan fizetve a havi 5 millával, + prémiumok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.07.20 17:21

@narancsragacs: Tudtam én, hogy várnom kell egy kicsit a válasszal. Ma délelőtt csengettek, feleségem kiment, ajánlott-tértivevényes vevél a postaládában. Volt cégem küldte el a kilépési papírokat. Úgy tűnik, átvettem és ezt aláírásommal igazoltam. Fasza, mi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.07.19 07:53

@Archer58: Nem hinném hogy az aki hóban fagyban esőben a biciklin tolja a motyót csak annyit érdemel amit adnak neki. Azért megnézném mennyire lógna a nyelved a nap végén ha csak egyszer kellene végig csinálnod azt amit egy kézbesítő.
- Én meg szoktam kínálni kávéval hűsítővel és beengedem a mosdóba is, nem csak átviszem a tévesen kézbesített levelet a szomszédba. Sőt már a kerékpárjukat is szereltem szerencsétleneknek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.07.18 21:42

Havonta egy-egy alkalommal én kézbesítem a szomszédnak a levelet, amit hozzánk dob be a postás. Legyen elég ennyi állam(polgár)i támogatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.07.18 20:48

Sok sok más dologban cseppet sem érdekelte a narancsbandát hogy "kötelezettség szegési eljárás" fog indulni, csak épp a szerencsétlen postásrabszolgák fizetésénél. Persze lenne megoldás másik is, ki kell rúgni a papíron postás pártkatonákat és szétosztani a pénzüket a melósok közt :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html