Nagy béremelés jöhet az állami cégeknél

A nemzetgazdasági átlagot jelentősen meghaladó bérfejlesztésre tettek javaslatot a következő évekre az állami közszolgáltató cégeknél jelen lévő szakszervezetek - tudta meg a Magyar Nemzet. A bérrendezés állami beavatkozás nélkül nem megoldható, ellenben elkerülhetetlen.
Domokos László, 2019. október 22. kedd, 09:03
Fotó: Pixabay

Elengedhetetlen az állami közszolgáltató cégeknél dolgozó munkavállalók keresetének felzárkóztatása a versenyszférához, ezért évente jóval a nemzetgazdasági átlagot meghaladó bérfejlesztésre tesznek javaslatot a szakszervezetek - derül ki a napilap birtokába került, Dávid Ilonának, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) elnökének küldött levélből.

A postánál, az állami fenntartású vasúti- és közúti személyszállításban és a szintén állami kezelésű víziközmű cégeknél jelen lévő munkavállalói érdekképviseletek szerint továbbra is érdekeltek a középtávra szóló megállapodásokban, ugyanakkor a rövid távú kihívások kezelésére mindenekelőtt 2020-ra és 2021-re a konkrét mértékeket is tartalmazó egyezség megkötését elkerülhetetlennek tartják.

Ha ugyanis nem zárkózik fel a versenyszektorhoz az állami vállalatok átlagkeresete, akkor a közszolgáltatások fenntartása veszélybe kerül, mivel a munkaerő elvándorol. A közszolgáltatások fenntartása pedig már ma is csak egyre növekvő nehézségek mellett garantálható.

A képviseletek a korábbi, hároméves egyezségtől eltérő, differenciáltabb jövedelempolitikát látnak indokoltnak, figyelembe véve az ágazatok eltérő helyzetét. A közösségi közlekedésben "2020-ra olyan bérmegállapodásra van szükség, amely a belső bérfelzárkóztatásra külön forrást állapít meg".

A postai szolgáltatásoknál olyan középtávú megállapodást szeretnének, amely már jövő évre jelentősebb bérfejlesztést garantál.

A vízközművekben a következő két évre a két számjegyű keresetfejlesztés garantálná az ágazatban a foglalkoztatás stabilitását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.10.22 13:11

"... Elengedhetetlen az állami közszolgáltató cégeknél dolgozó munkavállalók keresetének felzárkóztatása a versenyszférához, ?" mondják a szakszervezetek. Ja persze. Majd ha az állami slepp teljesítménye és hatékonysága is eléri a versenyszféráét, akkor majd nekik is annyi lesz a fizetésük. Ráadásul az ő fizetésüket a versenyszféra termeli ki adók formájában vérrel és verítékkel. Ahhoz lenne eszük, hogy a versenyszférából még a szart is kitapossák, azért, hogy a felduzzasztott létszámú, kényelmesen eldolgozgató állami alkalmazottaknak nagyobb legyen a fizetése. Coki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html