Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakszervezetek nem fogadták el a Mol 2019-re és 2020-ra vonatkozó béremelési ajánlatát, amiről a hét elején tájékoztatták a céget. Abban egyeztek meg, hogy hétfőig várnak tájékoztatást a Moltól a bértárgyalások folytatásáról.

A tárgyalások felfüggesztése, vagy a közös szakszervezeti bérajánlás elutasítása esetén már hétfőn megalakítják a sztrájkbizottságot - mondta el az Indexnek Kovács László, az Olajipari Szakszervezet elnöke.

Kovács a szakszervezetek követeléseiről és a cég ajánlatáról nem árult el részleteket, mondván folyamatban lévő tárgyalásokról van szó. A bértárgyalásokon négy szakszervezet vesz részt, a Mol Bányász Szakszervezet, a Mol Vegyész Szakszervezet, az Olajipari Szakszervezet, és az Olajág Szakszervezete.

Intenzív tárgyalások folynak

A Mol hagyományosan egyeztet az érdekképviseletekkel a bér- és egyéb juttatások emelésének mértékéről. Így történt ez a 2019. évi keresetfejlesztés kapcsán is - közölte az olajipari vállalat a Napi.hu-val.

A tárgyalások eredményeként több tagvállalatnál, köztük a stratégiailag kiemelten fontos, mintegy 1000 főt foglalkoztató tiszaújvárosi Mol Petrolkémiánál is megállapodott a vezetőség a szakszervezetekkel, így a kollégák áprilisban már a megemelt juttatásokat kapják - írta lapunknak elküldött reakciójában a vállalat.

A cég szerint a Mol Nyrt.-nél is intenzív tárgyalásokat folytatnak a szakszervezetekkel, amely során számos érdekképviseleti javaslatot figyelembe vettek és beépítettek az ajánlatukba.

A Mol a munkaerőpiaci versenyképességét, valamint munkavállalói elégedettségét és jóllétét figyelembe véve alakítja a juttatási csomagot. Az alapbérfejlesztés mellett a Mol Nyrt. a hazai munkaerőpiacon kiemelkedően magas, 700 ezer forint/fő/év választható béren kívüli juttatást nyújt, illetve szinte egyedülálló módon, magas értékű magán egészségbiztosítási szolgáltatási csomagot is biztosít minden Mol Nyrt.-ben dolgozó munkavállaló számára, továbbá mindemellett 13. és 14. havi juttatási is ad a munkavállalóinak - emelte ki a vállalat.

Máshol is sztrájkolnak

A miskolci S.E.G.A. Hungary Kft.-nél szerdán kezdődött egy munkabeszüntetés, ám a Népszava információi szerint a résztvevők száma egyre fogyatkozik: míg a szerda esti műszakban az 1600 főt foglalkoztató vállalatnál 50-60 dolgoz vett részt a sztrájkban, addig csütörtök reggel már alig húszan. Janik Tamás, az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ) elnöke a csekély részvételt nem érdektelenséggel magyarázta, hanem azzal, hogy Borsodban nagyon kevés a munkalehetőség és a dolgozók tájékoztatása szerint a vezetők érzékeltették a munkavállalókkal, hogy aki részt vesz a sztrájkban, az az állásával játszik. Az ÉTMOSZ elnöke szerint este 6-ig eldől, hogy érdemes-e tovább folytatni a sztrájkot.

Az MTI-nek korábban azt nyilatkozta a miskolci autóipari cég vezetése, hogy az ajánlatukat a munkavállalók 98 százaléka aláírta.