Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly októberben jelentette be az ISD Dunaferr Zrt., hogy a világpiaci és a magyarországi acélpiaci folyamatok miatt létszámleépítésbe kezdenek. 350 munkást küldenek el, mivel az elmúlt években felhalmozott tartalékaik elfogytak, a csökkenő kereslet, a munkaerő árának a növekedése és a szigorodó károsanyag-kibocsátási normák tovább csökkentik a cég profitabilitását - írta a Mérce.

A lap szerint egyre feszültebb a helyzet a cég és a munkavállalók érdekeit védő Vasas Szakszervezeti Szövetség között. A szakszervezet levélben fordult a cég vezetőjéhez, mivel egyre nagyobb aggodalommal szemléli, hogy
a 2020. januári bértárgyalások során a munkáltató egyáltalán nem tett ajánlatot az idei bérfejlesztésekkel kapcsolatban, illetve azt is közölte, hogy csak júliusban ülne legközelebb tárgyalóasztalhoz a szakszervezettel.

A szakszervezet szerint az is problematikus, hogy a tervezett leépítést megelőző intézkedéseket átgondolatlanul kezdték meg, ennek hatására pedig további munkavállalók távoztak, illetve tervezik távozásukat.

A szakszervezet 15 százalékos alapbérfejlesztést követel a munkavállalóknak, de nem vár csendben a munkáltató válaszára: február 12-én, szerdán tüntetést tart Budapesten az Orosz Nagykövetség előtt - olvasható a cikkben.

A tüntetés célja:

  • a menedzsment azon intézkedései elleni tiltakozás, amelyek "a láthatatlan tulajdonosokra hivatkozva történtek", és ilyen nehéz helyzetbe hozták a céget,
  • a főrészvényes orosz tulajdonú állami Vnyesekonom Bank, illetve az esetleges új tulajdonos/ok figyelmének felhívása és pénzügyi beavatkozásának kikényszerítése a Dunaferr Társaságcsoport hosszú távú jövőjének biztosítására,
  • tiltakozás az ellen a főrészvényesi akarat ellen, hogy a Dunaferrnél becsülettel dolgozó munkavállalók munkáját az orosz nagytőke tudatosan leértékelje.

A vállalat közel ötezer dolgozójával a kapcsolódó cégeken keresztül 12 ezer ember megélhetését biztosítja a térségben. A cég tulajdonosi köréről nem lehet sokat tudni, feltehetően orosz és ukrán oligarchák érdekeltségében áll - írta a Mérce.