Béremelést várnak a cégvezetők

Az idei évre a magyarországi felső vezetők túlnyomó része, 89 százaléka bevételnövekedésre számít, a cégvezetők már 4. éve optimisták a saját vállalatuk bevételeinek növekedése kapcsán - mondta Mekler Anita, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának cégtársa az MTI szerint.
Szász Péter, 2018. március 8. csütörtök, 14:01
Fotó: Napi.hu

A megkérdezettek fele szervezeti növekedést és költségcsökkentést is tervez.

A PwC 165 magyarországi vezérigazgatót kérdezett meg személyes interjún, 2017. október és december között, akik hét iparágat - autóipar, gyógyszeripar, energetika, kiskereskedelem, pénzügyi szolgáltatók - képviseltek, negyedük tőzsdei cég.

A 7. magyar kutatással párhuzamosan a PwC világszerte közel 1300 vállalatvezetővel készített interjút. (Hol az 1 millió munkahely?)

PwC: a magyar cégvezetők túlnyomó része bevételnövekedést vár az idén

A magyarországi cégvezetők 55 százaléka szerint a magyar gazdaság is bővül idén, a világgazdaság növekedésében pedig 47 százalékuk bízik. Előbbi megegyezik a tavalyi adattal, utóbbi esetében 8 százalékpontos a növekedés az előző évi felméréshez képest.

Csaknem minden második magyarországi vállalat legfontosabb külpiaca továbbra is Németország. A második helyen Románia, a harmadikon az Egyesült Államok áll. A brexit miatt Egyesült Királyság vonzereje nem csökkent, a 6. legfontosabb piac a magyar cégek számára.

A felmérés alapján a legfőbb kihívás a magyarországi cégvezetők szerint a szakemberhiány: 95 százalékuk aggódik a munkaerőhiány miatt, de közel ennyien invesztálnak is a meglévő munkatársak fejlesztésébe.

Jelenleg mintegy 200 ezer szakmunkás hiányzik a piacról, az idősödő társadalom komoly aggodalomra ad okot - mondta Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke. Hosszú távon gond a szakmunkásképzés is, ennek a reformjára van szükség véleménye szerint. A diákokat fel kell készíteni az egész életen át tartó tanulásra. Ehhez pedig négy alaptudást adó tárgyak: a matematika, a magyar, az informatika, és az angol óraszámát növelni kellene - vélekedett Futó.

HOZZÁSZÓLÁSOK