Nagy Elek, a BKIK elnöke Karácsony Gergely főpolgármesternek és a budapesti kerületi polgármestereknek küldött levelében a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások részére javasol megoldást a kereskedelmi ingatlanok bérleti díjának ésszerű mérsékléséről a járványidőszakban - olvasható a BKIK közleményében.

Javaslatuk szerint a kereskedelmi egységek bérleti díját a járvány alatti forgalom-visszaesésnek megfelelő mértékben mérsékelnék. Az idei árbevételt hónapokra bontva a tavalyi év ugyanazon időszakának eredményeivel hasonlítanák össze. Tehát például 30 százalékos árbevétel-csökkenés esetén az adott hónapra 30 százalékkal enyhítenék a bérleti díjat. Ezzel a kedvezménnyel a legalább 10 százalékos bevételcsökkenéssel járó hónapokra élhetnének a bérlők. A kedvezmény mértékét a BKIK 90 százalékban maximalizálná.

A BKIK szerint ennek megvalósításával a fővárosi és a kerületi önkormányzatok jelentős mértékben hozzájárulhatnának a területükön működő, jellemzően hazai tulajdonban levő kereskedelmi és lakossági szolgáltatóipari mikro-, kis-, és középvállalkozások túléléséhez, és a válságból való gyors kilábalásukhoz.

A kamara szerint mivel a fővárosi és a kerületi önkormányzatok eltérő módon állnak ehhez a kérdéshez, a BKIK javaslata iránytű lehet a részükre. A bérleti díjakból származó önkormányzati bevétel elengedése a BKIK szerint "egyértelműen megtérülő vállalkozásfejlesztési beruházásként értelmezhető, amely a foglalkoztatáson, árurendelésen és egyéb tovagyűrűző hatásokon keresztül jelentős gazdaságélénkítő hatást fejthet ki a fővárosban".