Bermuda-háromszög Magyarországon - Hová tűntek el a milliárdok?

Régóta hírhedtnek számít a Soltvadkert, Kiskőrös és Kecel által határolt vidék, a magyar Bermuda-háromszög. Tűnt itt már el rejtélyes módon szőkített gázolaj, ezer tonnaszámra kristálycukor – legújabban pedig több tíz milliárd forint. A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet bedőlése 33 milliárdba fájt, a legutóbbi krach, az orgoványi takarék pedig legalább ennyibe kerülhet majd.
Szakonyi Péter, 2014. július 10. csütörtök, 14:26
Fotó: Napi.hu

Bő két két éve dőlt be a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet, most pedig az ország egyik legnagyobb szövetkezeti bankja az Orgovány és Vidéke működését blokkolta az MNB. A felügyeleti feladatot is ellátó jegybank a múlt pénteken jelentette be, hogy miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta integrációs rendszerből a takarékot, az MNB visszavonta annak engedélyét, miután a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos, a betéteket veszélyeztető hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél. A határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá. A jegybank ezzel párhuzamosan július 4-től felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el.

A Soltvadkert és Vidéke esetében 2012-ben az Országos Betétbiztosítási Alapból (OBA) 33 milliárdot kellett a kártalanításra fordítani - ez az orgoványi takaréknál még ennél több is lehet. Ez ugyanis az ország egyik legnagyobb szövetkezeti bankja, mérlegfőösszege 2013 végén csaknem 81 milliárd forint volt, a betétállománya pedig 63,5 milliárd forintra rúgott. (A soltvadkerti esetben 15,3 ezer betétest, a mostaniban pedig várhatóan ennek a dupláját kell majd kártalanítani.) Érdekes, hogy az ellenőrzésre hivatott szervezetek (korábban a PSZÁF, majd 2013. októbere óta az MNB) nem látták jelét a közelgő bajnak: az orgoványi takarékot például 2011 óta folyamatosan vizsgálta a felügyelet, ám csak apró szabálytalanságokra bukkantak.

Ahol sok minden történik
A magyar Bermuda-háromszögről évtizedek óta népmesei vagy inkább rémmesei történetek keringenek. A borpancsolással és az olajszőkítéssel kapcsolatos "mondák" összegzéseként 2008-ban megjelent adatok szerint például az olajszőkítés néven ismert visszaélések során 260 vádlottat ítéltek el és hatvanat mentettek fel.

A legérdekesebb történet kétségtelenül éppen egy soltvadkerti polgárhoz kötődik, akit húsz vagon gázolaj eltűnésével vádoltak meg - a szerelvény egy éjszaka alatt tűnt el a kiskőrösi vasútállomásról. Az illető első fokon öt évet kapott, az állomásfőnök és helyettese három, illetve két évet.

Szintén egy ország kapta fel a fejét akkor, amikor az ezredforduló évében kiderült egy ottani falusi vegyesboltról, hogy két év alatt 27,5 millió kilogramm kristálycukrot adott el. Ez olyan nagy mennyiség, amely a falu lakosságának fogyasztását száz évre fedezte volna. Kiskunmajsán 1996 júliusában közel félmillió liter cefrét foglaltak le a fináncok - ennek előállításához 10 vagon (!) cukorra volt szüksége a derék borpancsolónak.. A mikszáthi történetek mellett néha - így az Élet és Irodalomban megjelent Rajnai Attila riportokban - megjelentek a helyi rendőri vezetők leváltásáról és gyanús lelépéséről szóló hírek is. A kilencvenes évek végén egy sor vámparancsnokot, rendőrkapitányt és helyetteseiket váltottak le - a nyilvánosság kizárásával.

Így aztán jókora meglepetést okoztak a napvilágra került adatok. Az SZHISZ bejelentése szerint a pénzintézet saját tőkéje az általa 2013. december 31-én kimutatott plusz 6 milliárd forint helyett több mint 3,5 milliárd forint negatívumot mutat, A limit túllépésekkel együtt számított szavatoló tőkéje pedig több mint 35,5 milliárd forinttal elmarad a felügyelet által meghatározott minimális tőkekövetelménytől. S társaság hitelezési mutatója is rossz volt és folyamatosan romlott: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya idén március végére 28,8 százalékra, azaz a törvényben meghatározott plafon csaknem háromszorosára nőtt.

A takarékszövetkezeti szektor átvizsgálása még folyamatban van, az azonban már most látszik, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetéhez hasonló nagyságú és kezelhetetlen mértékű működési és gazdálkodási probléma egyetlen más szövetkezeti hitelintézet esetében sem áll fenn - közölte a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.

Ehhez hasonlóan nyilatkozott Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára, aki szerint még 5-6 takarékszövetkezet átvizsgálása hátra van, ezeknél még nem zárult le a vizsgálat.

Minderre eddig egyik korábbi vizsgálat sem deríthetett fényt. A tavaly nyáron meghozott takarékszövetkezeti integrációs törvény alapján azonban egy külső céget, a Deloitte-ot bízták meg a takszövök átvilágításával és ők meglátták azt, amit korábban mások nem. Márpedig ha ez így van, akkor elképzelhető hogy Orgovány - és az ezt megelőző a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet bezárása 2014. januárban - nem az utolsó volt a sorban.

Kérdés, hogy a Deloitte mikorra fejezi be a takarékszövetkezetek átvilágítását - a folyamat egy tekintélyes pénzügyi vezető szerint sokkal alaposabb és részletesebb volt, mint a korábbi felügyeleti vizsgálatok.

Az OBA kasszájában jelenleg a Napi.hu információi szerint 81 milliárd forint van. Ebből az orgoványi kártalanítást minden bizonnyal ki tudják fizetni. (Az alap a betétest 100 ezer euróig, azaz 31 millió forintig kártalanítja.) Az OBA tartalékainak átmeneti kiszáradása sem jelentene problémát, mivel - a tőkepiaci törvény tavalyi módosítása nyomán - az alap hitelt vehet fel és/ vagy pótbefizetésre is kötelezheti a pénzintézeteket.

(A fenti MTI-kép illusztráció, ezen a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet kiskőrösi épülete látható)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trianon2, 2014.07.11 13:11

Az olasz borok nagyresze csakugyan pancsolt de azokon kivul igen sok mas olcso es nagyon jo kulfoldi bor van. Amerikaban a nagyon jo kaliforniai borokkal versenyeznek a kituno csilei, ausztral, del-afrikai, spanyol, nemet es mas borok. Nagyon jo peldaul az ausztral chiraz markabor. Nem tudom orbanisztanban lehet-e kapni. Mikor odalatogatok mindig amulok, hogy kulfoldi borokkal mennyire tele vannak a boltok. Kivancsisagbol szoktam ezekbol venni (nem olaszt). Meglepodtem, hogy jok es rem olcsok. Nem kaptam toluk fejfajast mint sok magyar pancsolt bortol. Azok nagyresze pancsolt es arban nem versenykepes. Ismerek egy dunantuli voros bor ostermelot. Voltam nala egy borkostolon, amit kulon nekem es barataimnak rendezett vagy 10-12 borral. Elmegy, de semmi kulonos. Arban draga. Keptelen versenykepes lenni. Hihetetlen, hogy Mo mar borban sem versenykepes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.07.11 11:43

@Zodiakus:
Ja...én 100 félét biztosan kipróbáltam már. Plusz-minusz 1-2% eltéréssel mindnek egyforma ízvilága volt, függetlenül attól mi Volt ráírva.

Az olasz mafia jól dolgozik. Hihetetlen fos olasz borok tömkelege a boltokban.

No de akkor milyen bort igyon az ember?? Bort - mondanám azonnal, de ez egy közhely. Semmilyet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szenator, 2014.07.11 11:19

hmm.....EZÉRT SZÜNTETTEK MEG A 12 MAGYAR CUKORGYÁRBÓL 11-ET, HOGY A CUKROT IMPORTÁLNI LEHESSEN ÉS SOK MILLIÁRDOS ÁFA-CSALÁSOKAT LEHESSEN ELKÖVETNI VELE ! ...csóró magyar meg veheti drágán a cukrot, mert a cukorrépa földeket megszüntették, hiszen ezeket is kiosztogatta orbán-bácsi a mészároslőrinceknek !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2014.07.10 16:28

Mi a fenét csinált a NAV meg a Pintér féle rendet rakunk rendőrség az elmúlt négy évben ha ilyesmik megtörténhetnek most is ? Vagy van az a pénz amitől csak az egyik oldalon korpásodik a hajuk :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.10 15:55

...vidéki maffia -kiskirályok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html