Óriási bértámogatási csomagot kezdeményeznek a magyar munkaadók - a kormánynál pattog a labda

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) jelen lévő három munkáltatói szervezet és három szakszervezeti konföderáció közösen felkérte a kormányt, hogy a koronavírus-járvány okozta foglalkoztatási válság enyhítése érdekében széles körben vállalja át a bajba jutott vállalatoktól a bérköltségek mintegy 50-80 százalék körüli hányadát. A konstrukció "nagyon jelentős" költségvetési hozzájárulást igényelne.
K. Kiss Gergely, 2020. április 1. szerda, 18:17
Fotó: Pixabay

A szociális partnereknél abszolút közös akarat mutatkozik arra, hogy kidolgozzanak egy új bértámogatási csomagot, ezért szerdán a hat szereplő együttesen kérte fel a Bodó Sándort, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát, hogy kezdeményezze a VKF rendkívüli összehívását - mondta lapunknak Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. Csak a kormányon múlik, hogy a fórumot mikor hívják össze, de a munkáltatók azt szeretnék, ha ez minél hamarabb megtörténne, mert ennél fontosabb kérdés jelen pillanatban nincsen - szögezte le.

Magyarország ezen a téren még "különutas", de a legtöbb EU-s országban már életbe léptek, olyan rendelkezések, melyek szerint a vállalkozások bértámogatást kapnak, azaz a veszélyhelyzet miatt munka nélkül maradt foglalkoztatottjaik után a költségvetés átvállalja a bérköltségek egy bizonyos hányadát. Az arány országonként változik - a tapasztalatok szerint az állami büdzsék a munkaerőköltségek 50-80 százalék közötti részét finanszírozzák, ez pedig idehaza is iránymutatónak tűnik.

Konkrét ajánlás még nincs, a munkaadók egyelőre ebben széles sávban gondolkodnak, ugyanakkor azt javasolják, hogy a konstrukciót nagyon gyorsan be kellene vezetni, mielőtt a vállalatok tömeges létszámleépítésre kényszerülnek, és a munkahelyek hosszú időre megsemmisülhetnek. Az ugyanis hosszú ideig lehetetlen, hogy cégek ezrei az összes bérköltséget fizessék, miközben nullára esik vissza a bevételük - magyarázta.

Rolek az elképzelésről annyit árult el, hogy a munkahelyek megtartása érdekében mindhárom fél áldozatokra kényszerülne: a vállalatok annyi terhet vállalnának, amennyit képesek, a munkavállalóknak bércsökkentés kellene elviselniük, miközben a költségvetés nagyon jelentősen hozzájárulna a fizetésekhez - de azt már nem kívánta számszerűsíteni, hogy ez akár havi szinten mekkora terhet jelentene az államkasszának. Ugyanakkor biztos abban, hogy a kabinet támogatni fog egy hasonló konstrukciót.

Aki rászorul, megkaphatja

Az elképzelés alapján a csomag nagyon széles vállalati kört érintene, Rolek szerint nemigen kellene differenciálni a vállalkozások között, legalábbis ágazati szinten semmiképp sem, hiszen minden szektorban lehetnek bajba jutott cégek. Nagyon kevés kivétel akad csak, például a létszükségleti cikkek kereskedelme nem érintett a válságban.

A konstrukciót úgy kellene megoldani, hogy célzottan azon munkavállalók után osztanák a támogatást, akik a mostani szituációban nem nagyon tudnak ténylegesen munkát végezni a cégüknél. Az átvállalás eredményeként azonban munkahelyük megmaradhatna. Ahol viszont folyamatosan képesek dolgozni az emberek, ennek megfelelően van bevétele is a cégnek, ott a támogatás nem feltétlenül lenne szükséges. Ez szintén egybecseng az EU-s országokban alkalmazott megoldásokkal.

Az MGYOSZ egyébként - a VKF- többi szereplőjétől függetlenül - a minap küldte meg javaslatát Varga Mihály pénzügyminiszternek, amelyben szintén sürgős, ágazatfüggetlen intézkedéseket szorgalmaznak és megfontolásra javasolják a rövidített munkaidő miatt kieső bérre vonatkozó, a német nyelvterületen először meghonosodott, de sok európai országban átvett "Kurzarbeit" jellegű bértámogatást.

Nagy viták még lehetnek a színfalak mögött

A munkaadói szervezet ugyanakkor nem vezetne be kötelező elbocsátási stopot, hanem a vállalatokra bízná, hogy hány embert kívánnak elküldeni, illetve a dolgozók mekkora részét akarják majd megtartani a bértámogatási csomag segítségével. Március 23-án kiadott javaslatukban éppen hogy a csoportos létszámcsökkentési szabályok felfüggesztése, valamint egyebek közt a túlmunka, a pihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidő beosztás szabályainak enyhítése mellett érveltek. Ezzel nagy felhördülést váltottak ki a szakszervezetek körében, amelyek szerint újabb rabszolgatörvény készítenek elő. Az elképzelés kapcsán várhatóan a VKF ülésein is viták kerekedhetnek - az ügyben megkerestük Kordás Lászlót, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét, de egyelőre nem sikerült elérnünk.

Szintén nézeteltérést okozhat, hogy a vállalati bértámogatás ötlete a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kedden kiadott javaslatcsomagjában is szerepel, amely szerint a juttatások fejében egy állami válságkezelési alap tulajdonrészt szerezhetne a kisegített cégekben. Az MGYOSZ nem támogatja, sőt egyenesen ijesztőnek tartja az elképzelést. Szerintük ez alapvetően eltérne a nemzetközi gyakorlattól, amely az érintett munkavállalók megsegítését jelenti, és ezen keresztül tehermentesíti a vállalkozásokat, ugyanakkor nem érinti a cégek tulajdonosi szerkezetét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2020.04.02 01:17

Akkor most kommunizmus van? A vállalatokat a kommunizmusban kellett pénzelni. Fizessenek vagy húzzák le a rolót! Békeidőben lenyúlják a hasznot, most meg az államtól várnak segítséget? Akkor adják be a cégüket állami tulajdonba, és legyen kommunizmus megint. Vagy tartsák meg és akkor ne rinyáljanak állami támogatásért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.04.02 00:05

"egy állami válságkezelési alap tulajdonrészt szerezhetne a kisegített cégekben. Az MGYOSZ nem támogatja, sőt egyenesen ijesztőnek tartja az elképzelést."

Én meg azt tartom ijesztőnek, hogy az én pénzemből magáncégek dolgozóit támogatnánk! (Noha jómagam is érintett vagyok, jelenleg fele munkaidőben, fele pénzért dolgozok de ez az ötlet akkor is rémisztő. Eme javaslat értelmében saját magamat támogatnám?)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.04.01 23:58

"vállalja át a bajba jutott vállalatoktól a bérköltségek mintegy 50-80 százalék körüli hányadát"

Miért nem mindjárt 120%-át, hogy legyen egy kis haszon is belőle!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.04.01 23:55

"Óriási bértámogatási csomagot kezdeményeznek a magyar munkaadók"

Sztem meg a munkaadóknál pattog a labda!
Adózni egyik se akar csak az ingyen pénzt lesi mindegyik!
Kedves munkaadók itt az idő lemondani a nyugati béreitekről, legyen elég 3x annyit keresni mint a dolgozóitok és benyúlni a párna alá egy kis tőkéért!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html