Beruház és a gyógyszertörvény ellen lobbizik a Teva

A Teva Zrt. állami támogatással bővíti debreceni üzemét és a gyógyszertörvény visszavonását kezdeményezi.
Szigeti Ildikó, 2008. március 17. hétfő, 13:49
Fotó:

Az izraeli Teva gyógyszergyártó cég magyarországi leánya közel 100 millió dolláros (16,5 milliárd forint) beruházással megduplázza debreceni tablettaüzemének kapacitását. A kétmilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással megvalósuló invesztíció 415 új munkahelyet hoz létre, a 2010-re befejeződő beruházás eredményeként a gyártókapacitás eléri az évi 15 milliárd tablettát. Az új részlegben 2001-től indulhat a termelés, amelynek révén a jelenlegihez képest megduplázódik a cég kivitele. A debreceni önkormányzat a magas hozzáadott érték miatt kiemeltként kezeli a Tevát, és ezért a cég bizonyos költségeket levonhat az helyi iparűzési adó alapjából.

A beruházás apropóján rendezett sajtótájékoztatón Rózsa András, a Teva Zrt. vezérigazgatója elmondta: a cég magyarországi menedzsmentje már megkezdte a tárgyalásokat a kormány képviselőivel a gyógyszergazdaságossági törvény visszavonása érdekében. (A jogszabály tavaly január óta él, a gyógyszergyártókat terhelő különadók mellett többek közt arról is rendelkezik, hogy az orvoslátogatók után ötmillió forint regisztrációs adót kell fizetniük a cégeknek.)

Rózsa elismerte, a cégnek kedvező volt az egészségügyi kormányzat generikus programja (amelyben az orvosokat és a patikákat az azonos hatóanyagú, ám olcsóbb készítmények felírására, megrendelésére ösztönzik az originális termékek helyett), mivel a Teva fő profilja e termékkör volt korábban is.

Rózsa András hozzátette: véleménye szerint a gyógyszerpiaci szabályozást nem az egészségügyi, hanem a gazdasági tárcára kellene bízni.

HOZZÁSZÓLÁSOK