Koreai autóipari beszállító épít gyárat Gödöllőn

Új gyárat épít Gödöllőn a koreai Iljin Materials 3,8 milliárd forintból, ehhez a kormány 722 millió forint támogatást biztosít - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Budapesten az MTI szerint.
Szepesi Anita, 2020. december 14. hétfő, 17:43
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Első ütemben egy ötezer négyzetméteres gyártócsarnok jön létre, amely évente mintegy 10 ezer tonna, elektromos akkumulátorok gyártáshoz szükséges rézfólia-kapacitással rendelkezik majd. Ez a beruházás a vállalat Magyarországra vonatkozó terveinek első fázisa. Magyarországon az elektromos autókhoz szükséges akkumulátor gyártása nagy erőkkel zajlik, sőt koreai beruházóknak köszönhetően a világ legnagyobb kapacitásai épültek fel az országban. Az Iljin Materials azért is érkezik az országba, mert a Samsung SDI egyre növeli magyarországi gyártó kapacitását, és szükségük van a vállalat termékeire - mondta Szijjártó.

2019-ben tíz elektromos autóipari beruházás érkezett Magyarországra, az idén a világjárvány ellenére pedig ez már a nyolcadik. Magyarország a világon tizedik helyen áll az elektromos akkumulátorok exportálásában, és ha így folytatódik a beruházások üteme, akkor az első öt közé kerülés is reális cél lehet - fűzte hozzá a miniszter.

Kim Byoung Chan, az Iljin Materials ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy Magyarország egyre inkább az elektromobolitás központjává válik Európában, és az Iljin Materials csúcstechnológiával szeretne élen járni ebben a növekedésben.

A mostani beruházás csak a kezdet, a jövőben az igényeknek és trendeknek megfelelően továbbiakat terveznek - mondta. A vállalat a gödöllői ipari parkba érkezik, és a további teljes gyártó folyamat "idehozásában" gondolkodik, amely a jelenlegi beruházásnak közel tízszerese lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2020.12.15 01:46

Koszonhetoen az alacsony bereknek es a magas tamogatasnak a gyartosorok jelentos szerepet kapnak Mo -on. Kar, hogy a csuti cigo es bandaja minden penzt ellop, pedig siman lehetne rendes oktatas, egeszsegugy, kozbiztonsag es rendes elet Mo -on.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.14 20:12

A Koreai Kistigris idén szorgalmasan párosodik a Pannon Pumával.
Mi lesz ebből? Korcs, erős hibrid, vagy csak egy nagy büdös semmi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html