Heves vitába torkollott a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács Egyesület (FÉLT) hétfői közgyűlése. Ezen ugyanis kiderült, hogy az egyesület alelnöke, Bodrogai Ferenc el kívánja adni az Áldomás márkanevet a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek (MNKH). Az eladást az egyesület hatvan tagjából a jelen levők egy kivétellel megszavazták. Palásti József, a Fornetti franchise lánc alapítója viszont tiltakozott a lépés ellen, és ezt Bodrogai magánakciójának minősítette. Aggályait levélben osztotta meg a Bucsai-Oláh Zsanett-tel, a MNKH vezetőjével.

Egy éve vették nyilvántartásba a Fenntartható Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanácsot (FÉLT). A FÉLT alapvető stratégiai célja, hogy elősegítse a "Magyarország az egészséges élelmiszerek országa" nemzeti imázs kialakítását. Hatékony együttműködést alakítson ki a fenntartható funkcionális élelmiszerlánc termékek kutatásában, oktatásában, termelésében, feldolgozásában, értékesítésében érintett szervezetek, személyek között. Feladata még többek között, hogy támogassa a Magyarországon előállított védjegyes, fenntartható funkcionális élelmiszerlánc termékekre alapozva egy Közösségi Élelmiszer Márka létrejöttét, ez utóbbi lenne az Áldomás. Az alábbi fotó szerint tervek már vannak a márka építésére.

Ebből a levélből idézünk: "a szervezet bizonyos tagjai, élükön az egyik tisztségviselővel, az alapítói szándékkal, szellemiséggel össze nem egyeztethető módon, összekeverve és összemosva az egyesületi és a privát érdekeket, legenyhébb kifejezéssel élve is, aggályos módon kívánják a FÉLT és az Áldomás brand viszonyrendszerét szabályozni. Ebben a folyamatban szerepet kap a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., mint majdani partner is."

Bodrogai Ferenc - aki a lábatlani Forest-Papír Kft. ügyvezető-tulajdonosa is - megkeresésünkre elmondta, hogy az Áldomás márka fejlesztését saját cége, az Omega Bázis Kft. végezte és finanszírozta az elmúlt időben, mivel a FÉLT-nek erre szabad forrása nem volt. Palásti József aggályait megalapozatlannak tartja, mert a márka tulajdonjogának 50 százalékát ajánlotta fel a kereskedőháznak, 25 százalékos üzletrészt megtart a saját cége, és ugyanennyit 3 éven belül megvásárolhat a FÉLT is.

Bodrogai szerint a közösségi márkanév megvásárlásával a kis- és középvállalatok juthatnak majd előnyös helyzetbe, és a kereskedőház segítségével exportlehetőségek is megnyílhatnak előttük.

A MNKH-val megkötendő megállapodást egyébként támogatja a Miniszterelnökség, az agrártárca és a külügyi-külgazdasági minisztérium is.

A papíriparban érdekelt üzletember érvelését gyengítheti, hogy idén nyáron még a FÉLT kebelkén belül képzelte el az Áldomás márka jövőjét, és erről levélben tájékoztatta a kereskedőház vezérigazgatóját is. Szintén érdekes adalék, hogy Áldomás márkanéven már megtalálhatók termékek a magyar üzletekben - például az Áldomás borok nem a csúcskategóriát képviselik.

Márkatervek
Kép: Forrás: aldomas.hu