Beszáll a márkaépítésbe a magyar állam - milliárdosok vitáznak

Állami kézbe kerülhet egy egyesületi márka. Az Áldomás márkanevet Bodrogai Ferenc cége adja el a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek. A szándéknyilatkozatot ma tervezik aláírni. Az adásvétel ellen az egyesület egyik alapítója, Palásti József tiltakozik, és a jogi aggályokra levélben figyelmeztette a kereskedőház vezérigazgatóját.
Szakonyi Péter, 2015. október 8. csütörtök, 13:52
Fotó: Napi.hu

Heves vitába torkollott a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács Egyesület (FÉLT) hétfői közgyűlése. Ezen ugyanis kiderült, hogy az egyesület alelnöke, Bodrogai Ferenc el kívánja adni az Áldomás márkanevet a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek (MNKH). Az eladást az egyesület hatvan tagjából a jelen levők egy kivétellel megszavazták. Palásti József, a Fornetti franchise lánc alapítója viszont tiltakozott a lépés ellen, és ezt Bodrogai magánakciójának minősítette. Aggályait levélben osztotta meg a Bucsai-Oláh Zsanett-tel, a MNKH vezetőjével.

Milliárdosok vitája
A márkavita mindkét résztvevője megtalálható a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015-ös kiadványban.
Palásti József - aki nemrégiben adta el az ország legjelentősebb fagyasztott pékárukat forgalmazó Fornetti Holdingot - a 44. helyet foglalta el 17,3 milliárd forintra becsült vagyonával.
A Forest-Papírt tulajdonló Bodrogai Ferenc ugyanezen a listán a 77. helyen állt 9,4 milliárd forintos becsült vagyonnal. Bodrogai 2010-ben az Ernst & Young cég által adományozott az Év üzletembere díjat is elnyerte.

Ebből a levélből idézünk: "a szervezet bizonyos tagjai, élükön az egyik tisztségviselővel, az alapítói szándékkal, szellemiséggel össze nem egyeztethető módon, összekeverve és összemosva az egyesületi és a privát érdekeket, legenyhébb kifejezéssel élve is, aggályos módon kívánják a FÉLT és az Áldomás brand viszonyrendszerét szabályozni. Ebben a folyamatban szerepet kap a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., mint majdani partner is."

Bodrogai Ferenc - aki a lábatlani Forest-Papír Kft. ügyvezető-tulajdonosa is - megkeresésünkre elmondta, hogy az Áldomás márka fejlesztését saját cége, az Omega Bázis Kft. végezte és finanszírozta az elmúlt időben, mivel a FÉLT-nek erre szabad forrása nem volt. Palásti József aggályait megalapozatlannak tartja, mert a márka tulajdonjogának 50 százalékát ajánlotta fel a kereskedőháznak, 25 százalékos üzletrészt megtart a saját cége, és ugyanennyit 3 éven belül megvásárolhat a FÉLT is.

Bodrogai szerint a közösségi márkanév megvásárlásával a kis- és középvállalatok juthatnak majd előnyös helyzetbe, és a kereskedőház segítségével exportlehetőségek is megnyílhatnak előttük.

A MNKH-val megkötendő megállapodást egyébként támogatja a Miniszterelnökség, az agrártárca és a külügyi-külgazdasági minisztérium is.

A papíriparban érdekelt üzletember érvelését gyengítheti, hogy idén nyáron még a FÉLT kebelkén belül képzelte el az Áldomás márka jövőjét, és erről levélben tájékoztatta a kereskedőház vezérigazgatóját is. Szintén érdekes adalék, hogy Áldomás márkanéven már megtalálhatók termékek a magyar üzletekben - például az Áldomás borok nem a csúcskategóriát képviselik.

Egy éve vették nyilvántartásba a Fenntartható Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanácsot (FÉLT). A FÉLT alapvető stratégiai célja, hogy elősegítse a "Magyarország az egészséges élelmiszerek országa" nemzeti imázs kialakítását. Hatékony együttműködést alakítson ki a fenntartható funkcionális élelmiszerlánc termékek kutatásában, oktatásában, termelésében, feldolgozásában, értékesítésében érintett szervezetek, személyek között. Feladata még többek között, hogy támogassa a Magyarországon előállított védjegyes, fenntartható funkcionális élelmiszerlánc termékekre alapozva egy Közösségi Élelmiszer Márka létrejöttét, ez utóbbi lenne az Áldomás. Az alábbi fotó szerint tervek már vannak a márka építésére.
Márkatervek
Forrás: aldomas.hu


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Meningitis, 2015.10.08 17:43

Most megmondom ennek SEMMI értelme, ami nem megy nem KÉNE erőltetni.
Németbe menne de itt nem fog, bármekkora pénzzel le merném fogadni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html