Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly decemberben írt alá adásvételi szerződést az EDF DÉMÁSZ Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról az EDF International S.A.S.-val. A tranzakció a hatósági jóváhagyások után, előreláthatólag 2017 elején zárulhat.

A nemzeti közműszolgáltató részben saját, részben külső forrásból finanszírozza a tranzakciót, ez utóbbit az MVM Csoport biztosítja, amely ezzel az ENKSZ résztulajdonosa lett. A két nemzeti tulajdonú vállalat együttműködése és tulajdonosi összefonódása révén válik lehetővé a DÉMÁSZ megvásárlása - olvasható a bejelentésben.

Az MVM Csoport ezzel a tranzakcióval a nemzeti közműszolgáltatón keresztül aktívabb részesévé válhat a fogyasztók közvetlen ellátásának, az ENKSZ pedig a tulajdonosok stratégiai céljait szem előtt tartva kialakítja és működteti a hosszú távon fenntartható nemzeti közműszolgáltatási rendszert.

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer kialakításáért és fejlesztésért felelős ENKSZ továbbra is önállóan gazdálkodó és piaci jelenléttel bíró társaságként működik a magyar energiapiacon.

A nemzeti energetikai társaságok hosszú távú, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködése kiemelt jelentőségű a kormányzati energiastratégiai célok megvalósítása szempontjából. Az ENKSZ hatékonyan segítheti a kormányzati célkitűzés megvalósítását, hogy a hazai ellátásbiztonság további erősítése mellett fenntarthatóvá váljanak a rezsicsökkentés eredményei a földgáz, a villamos energia, és a jövőben akár egyéb közműszolgáltatási területeken is - fogalmaznak a közleményben.