Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vb végső költségvetése végül meghaladta a 107 milliárd forintot, ennek a pénznek pedig egy tekintélyes részét a Bp2017 Kft. költötte el. A G7.hu összesítése szerint az eredetileg kizárólag az esemény szervezésére létrehozott cég mintegy hatvan közbeszerzést írt ki, és a megrendelt beruházásokra, illetve a megvásárolt termékekre és szolgáltatásokra hajszál híján 34 milliárd forint ment el. Ez pont 1 milliárd forinttal nagyobb tétel, mint amennyire a kormány forrást biztosított.

Az érték módosulását az okozta, hogy több mint 10 szerződés módosítása történt meg: bár olyan is volt, ami olcsóbb lett, összességében ez 1,3 milliárdos költségnövekedést eredményezett

A portál cikkéből kiderül, hogy ugyan korábban felmerült, a Bp2017-ből lesz a cég, amely az összes állami nagy sporteseményt szervezi majd, végül most mégis a bezárása és megszüntetése mellett döntöttek a kormányban, bár írásba még nem adták a végítéletet. A hiányzó 1 milliárd forint viszont azért fontos, mert ha ez tényleg létezik, akkor nem lehet egyszerűen megszüntetni: az egyetlen megoldás a felszámolás marad, amely nem mutatna jól a szervező cég esetében.

Korábban több jel utalt arra, hogy a több mint egy éve véget ért vébé szervezője mégis megmaradhat, hogy februárban emelték a dolgozók számát, aztán később még egy alkalommal toboroztak új embereket. Viszont a G7 szerint az tett be a vállalkozásnak, hogy Seszták Miklós pozíciója igencsak megromlott a választások után, amikor le is váltottak a fejlesztési miniszteri posztról. A Bp2017 Kft-t ugyan hivatalosan Szántó Éva vezeti, de valójában a Seszták egyik bizalmi embereként emlegetett Balogh Sándor gazdasági igazgató a valódi vezető. Ennek a pozícióromlásnak némileg ellentmond, hogy Balogh a volt férje Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárcanélküli miniszternek.

Érdekesség, hogy a Bp2017 nem válaszol sem a közérdekű adatigénylésekre, nem reagál a sajtómegkeresésekre, sőt, a pénzügyi beszámolóját sem adta le a törvény által előírt május végi időpontig.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.