Az állami médiaholding vezetésének "púp a hátán" az M5-ös tévécsatorna elindítása, amely a riói olimpia ismétlésének befejezése után, szeptember 19-én várható - írja a Népszabadság. Az MTVA finanszírozási gondokkal küszködik, de ez nem érdekli a politikát, amely a kulturális-ismeretterjesztő csatornát is működésben akarja látni.

Az állami cég 77,7 milliárd forintot kap idén, de ez hírek szerint nem lesz elég annak ellenére, hogy a kormány tavaly ősszel átvállalta a holding 47,2 milliárd forintnyi tartozását. Az M5-tel szemben nem támasztanak nézettségi követelményt. A csatorna dokumentum- és természetfilmeket fog vetíteni, lesz nyelvoktatás és kulturális híradó.

Ahogy a Napi.hu beszámolt róla, az MTVA közbeszerzési hirdetmény közzététele nélkül kötött szerződést a pécsi Erla Technopro Kft.-vel nettó 418,75 millió az Ötödikes című napi oktatási televíziós magazin gyártására. Legfeljebb 335 epizódot rendelnek a részenként 26 perces, hétköznaponként adásba kerülő magazinból.

Sistergés

A Class FM reggeli adásának irdatlan nagy közönsége arra számíthat, hogy november 20-n sercegést hallhat kedvenc műsorvezetői helyett a megszokott csatornán - derül ki szintén a Népszabadság cikkéből. Az adó májusig Simicska Lajos nagyvállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök volt barátja kezében volt.

Jelenleg Michael McNutt amerikai üzletember a tulajdonos, aki indulni akar a pályázaton, ha a bezárás után újraindítják az adót.

Elvileg elképzelhető, hogy ehelyett "szétszedik" a frekvenciát, és az ország különböző pontjain helyi adóknak adják oda. Ebben az lenne a ráció, hogy a 2,7 milliós hallgatottságú adó helyére benyomuljon az állami Petőfi, amely így egyedül maradna országos zenei csatornák "piacán".

Meghajolnak a sztárok

Ugyanakkor a Népszabadság úgy tudja, hogy Médiahatóságnál ez az opció nem merült fel, azaz egyben tartanák az adót. Piaci pletykák szerint Andrew G. Vajna lehet az egyik esélyes, akinek átjátszhatják. Másrészt Orbán kormányfő nem szeretne olyan erős embereket, mint amilyen Simicska volt 2015-ig ezért lehet, hogy új tulajdonost keresnek.

A személyzet megtalálásától nem tartanak, ugyanis a független Sláger 2009-es elhallgattatásakor kiderült, hogy a sztár műsorvezetők némi  tiltakozás után átigazolnak a pártokhoz köthető rádióadókhoz.