Kedden délelőtt új rekordot állított be a svájci frank forintárfolyama, a jegyzés 216,80-on tetőzött - tájékoztatott Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője.

A helyzet ugyanaz, mint hétfőn volt, vagyis a frank árfolyamát egyrészt a forint euróhoz viszonyított gyengülése, másrészt az alpesi deviza euróhoz mért drágulása hajtja mind feljebb.

A frank ugyanis kedden új csúcsra futott az euróhoz képest, a keresztárfolyam átszakította az 1,33-as szintet is, míg hétfőn 1,3325 volt az alja. Tavaly ősszel még 1,5 környékén állt a keresztárfolyam, azóta gyakorlatilag folyamatosan esik. A svájci jegybank (SNB) sokáig frankeladásokkal próbálta fékezni a deviza erősödését, hogy így küzdjön a defláció ellen, illetve az export védelmén keresztül segítsen a gazdaság erősödésében. Az SNB azonban az elmúlt napokban-hetekben többször is jelezte, hogy a deflációs veszély gyakorlatilag eltűnt, így rövid távon nem szándékozik beavatkozni a devizapiacon. Közép- és hosszútávon ugyanakkor - amennyiben a deflációs kockázatok újra megerősödnek - újra intézkedhet a jegybank.

A forint eközben az euróhoz mérten is gyengül. Ennek részben az az oka, hogy a dollár erősödik az euróhoz képest - a keresztárfolyam már 1,22 alatt jár -, részben a Moody's Magyarországról megjelent kommentjei, részben pedig a romániai gondok, amelyek továbbra is aggasztják a piacokat. Mindemellett az ilyenkor szokásos stoploss-ügyletek sem segítik a forint és a régiós devizák helyzetét.

A Moody's kedden azt közölte ugyanis, hogy a kelet-közép-európai és a FÁK-országbeli bankok továbbra is extra kockázatoknak vannak kitéve a devizahitelezés miatt, a magas devizahitel-kitettség pedig továbbra is korlátot jelent az érintett bankok hitelminősítése szempontjából.
A Moody's becslése szerint Magyarországon a bankok a jelzáloghitel-portfóliók további 1 százalékát bukhatják el a devizahitelek kapcsán, míg Lengyelországban 0,9 százalék lehet ez a veszteség.  További részleteket erről itt olvashat.

Fél 11 tájban az euró egysége 287,40, a dolláré 235,60, a svájci franké 216,50 forinton állt, az euró/dollár keresztárfolyam 1,2190-en volt. Az euró zlotyjegyzése 4,17-en, lejkurzusa 4,3510-en állt. Kolba úgy véli, az euró árfolyama akár 290 forintig is felkúszhat rövid távon.