A hírügynökség elemzésében felhívja a figyelmet: az összes európai bankrészvény közül az OTP szerepelt a legrosszabbul április 25., vagyis a magyar kormányváltás óta. A részvény értéke azóta ugyanis 31 százalékot zuhant, miközben a BUX összesen 4,3 százalékot esett.

Vavrek Zsolt, az Equilor vagyonkezelési részlegének vezetője szerint a devizahitelesek megsegítésére kitalált javaslatok valószínűleg a bankokat fogják büntetni: súlyos likviditási gondokat okozhat a hitelportfoliók lejáratának meghosszabítása.

Müller János, a Bankszövetség tanácsadója szerint a javaslatok egyrészt alig csökkentik az adósok bajait, miközben számos alkotmányos és jogi problémával terheltek, a bankoknak pedig többtízmilliárd forintos többletköltséggel kell számolniuk.

A Buda-Cash elemzője, Reczey Zoltán szerint a kormány javaslatcsomagjának egy része igazolható ugyan, ám egy másik része a piaci gyakorlat ellen megy. A KBC Securities varsói elemzője, Mark Macrae szerint pedig pusztán egy gazdasági populista kormányzati tervről van szó.