A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megfogalmazása szerint "felhasználói bejelentések alapján" még 2013. május 30-án indított vizsgálatot az Elmű Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. által meghirdetett Online tarifa igénybevételére vonatkozó feltételek, az Online tarifa alkalmazási köre és a két cég Online tarifára vonatkozó szerződéskötési gyakorlata ellenőrzése céljából.

Az eljárásokat lezáró határozatokban a hivatal jogsértéseket állapított meg a szerződéskötési gyakorlat kapcsán, kötelezte az engedélyeseket az ajánlatok és egyéb tájékoztatások átdolgozására, az Online tarifára vonatkozó szerződéskötések felfüggesztésére, továbbá a felhasználók közvetlen tájékoztatására a határozatok tartalmáról, valamint engedélyesenként 2 000 000 forint bírságot szabott ki - áll a MEKH közleményében.

A határozatok szerint a szolgáltatók megsértették a villamos energiáról szóló törvény (VET) azon pontját, amely szerint az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a nem határozott időtartamra kötött villamosenergia-vásárlási szerződést 30 napos felmondási idővel, írásban felmondhatja. (A 2007-es törvény vonatkozó pontja szerint az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó felmondási jogát időben korlátozó vagy kizáró szerződési kikötés semmis.) Ezen kívül a hivatal közlése szerint a társaságok megsértették a VET egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) kormányrendelet, valamint az üzletszabályzatuk több pontjaiban foglalt rendelkezéseket is.

A szolgáltatók az év elején hirdették meg a szóban forgó lakossági áramszolgáltatást, amely a csak online ügyintézést elfogadó ügyfeleknek mintegy 4 százalékos kedvezményt biztosított az egyetemes szolgáltatási tarifákhoz képest. A Népszabadság múlt heti cikke szerint a november 1-jei újabb 11,1 százalékos lakossági energiaár-csökkentés után az Elmű-ÉMÁSZ még bizonytalan volt azt illetően, hogy továbbra is fönntartja-e ajánlatát.