Beütött a bankadó a K&H-nak

A bank a könyvvizsgáló előírásai szerint a teljes éves bankadó összegét – 14,9 milliárd forintot - a III. negyedévben számolta el, így a félévi 16 milliárd forintot meghaladó adózott eredményt szeptember végére 7 milliárd forintos veszteséges negyedév követte, így a bank adózott eredménye 9,5 milliárd forintra csökkent.
Nagy László Nándor, 2010. november 18. csütörtök, 13:45
Fotó:

Hendrik Scheerlinck vezérigazgató szerint a bank hitelállományának minősége is tovább romlott - 7,5 százalékról 8,7 százalékra -, s bár a szektor átlagánál jobb a szint, ám a banknak további 14,2 milliárd forint hitelezési céltartalékot kellett képeznie (összesen 31,4 milliárd forintnyi tartalékképzésre került sor idén). A hitelköltség 17 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva.

A bankadó a költség/bevétel mutatóban is "fájt": az arány 53,3 százalékról 59,5 százalékra növekedett. Bár a működési költségek a tavalyi évhez képest 3,9 százalékkal tovább csökkentek, Hendrik Scheerlinck bejelentése szerint a további megtakarításhoz a dolgozói létszám további csökkentésére van szükség. A Napi Gazdaság korábbi értesüléseit megerősítve a vezérigazgató elmondta, csoportszinten a dolgozók 5,8 százalékától, összesen 215 fővel csökkentik majd a dolgozói létszámot a jövő év folyamán.

HOZZÁSZÓLÁSOK