Mikor rohanják le a boltokat a magyarok?

Az este 7 órás boltzár átformálta a vásárlási szokásokat, szombaton és vasárnap lett a fő beszerzési időszak.
Molnár Csaba, 2021. január 18. hétfő, 12:13
Fotó: Napi.hu

A korlátozások alatt hétköznap késő délutántól a 19 órás záridőpontig mentek a legtöbben bevásárolni - derül ki a LocSight karácsonyi bevásárlás oldalának adatiból, ahol figyelemmel lehetett kísérni, hogy a nagyobb bevásárlóközpontokban, szakáruházakban miként alakult decemberben a vásárlók száma.

A péntek délután továbbra szinte kivétel nélkül erős látogatottságú időszaka volt a boltoknak (a járvány előtt is a péntek volt a legerősebb napja a boltos világna). Megfigyelhető volt ugyanakkor a szombat és a vasárnap felerősödése is - írja a blokkk.com kiskereskedelmi szakblog. Ebben a 19 órás zárás mellett nyilván szerepet játszott egyik oldalról az arany-ezüst bronz hétvégék hagyománya, és valamennyire a karácsonyi vásárok elmaradása is.

A szombati napokon elsősorban a 11-től 17 óráig terjedő időszak boltlátogatottsági mérlege számos esetben elérte, vagy erősen megközelítette a legzsúfoltabb péntek délutáni, esti órákat. Vasárnap azért ritkábban, de akadtak szép számmal olyan órák, amikor ugyancsak a legzsúfoltabb időszakok jellemezték a boltok látogatottságát.

A vásárlások értékét tekintve pedig már a hagyományos boltok teljes decemberi mérlege kiolvasható a friss heti monitoros statisztikából. A heti monitoros statisztika szerint a teljes decemberi hónapot nézve az online kasszaadatok alapján 2,4 százalékkal csökkent a hagyományos boltok bevétele. Ez igazából alig tér el a december 1. és 25. között jelzett 2,7 százalékos csökkenéstől. A drágulást és a webáruházak becsült forgalmát hozzátéve ehhez a folyóáras adathoz mennyiségben decemberben 1,5 százalék körüli mértékben csökkenhettek a boltos vásárlások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2021.01.19 21:17

Az este 7 órai üzletzárás és a nyolckor kezdődő kijárási tilalom sokak életét megnehezíti, pl. az ingázókét. Ha 8-kor lenne az üzletzárás és 10-től a kijárási tilalom, nem terjedne gyorsabban a vírus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2021.01.18 19:05

Amíg lehetett, addig este 9 után vásároltam, hogy minél kevesebb potenciálisan fertőző emberrel találkozzak. Aztán szeretett kormányunk kitalálta a ezt az embersűrítő akciót, valószínűleg azért, hogy a korán záró boltokban hullámzó tömegben jobban terjedhessen a vírus. A terv bejött: egymást érték halálozási rekordok, plusz én is elkaptam a vírust, valószanűleg valamelyik végtelen pénztári sorban, mert sehol máshol nem lettem ekkora tömegbe kényszerítve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html