Minden üzletét bezárta az országos ruházati lánc, csődhullám indulhat a plázákban

Tragikusan alakult a karácsonyi időszak forgalma a bevásárlóközpontokban lévő üzletekben, és a negatív trend az új évben is folytatódik. A visszaesés elsősorban a divatáru-kereskedőket sújtja, de más ágazatok is megszenvedik a helyzetet. Az egyik szakmai szövetség szerint egyre több a boltbezárás és a szektor egy csődhullám küszöbén állhat. Friss hír, hogy egy országosan körülbelül 20 boltot működtető ruházati lánc az összes üzletét bezárta és mindenhonnan kivonult.
K. Kiss Gergely, 2021. február 13. szombat, 12:36
Fotó: Pexels

Míg a nyáron még egész jól alakult a forgalom a plázákban, szeptembertől kezdve folyamatos a visszaesés és ez nem volt másképp az ünnepi főszezonban sem. November-december folyamán 40-60 százalék körüli bevételcsökkenésről számoltak be a divatáru kiskereskedők. Ez hellyel-közzel ugyanakkora zsugorodást jelentett, mint a tavaszi időszakban. De mivel a ruhaárusok ősszel-télen produkálják a forgalmuk nagy részét - drágább szezonális termékekkel, ezért a pénztömeg-kiesés cash flowban mérve még nagyobb volt - magyarázta lapunknak Csordás Norbert, a számos ruházati kkv-t, és az ételudvarok vendéglátós cégeit tömörítő Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületének (BBÉE) szóvivője

A legkomolyabb veszteséget a legmagasabb bérleti díjú, legnagyobb tömegeket vonzó budapesti bevásárlóközpontok bérlői szenvedték el, náluk a visszaesés 2020 utolsó két hónapjában 50-70 százalék körül volt, 2019 azonos időszakához képest. A hatalmas esés magyarázata, hogy ezeknél a nagy központoknál egyfelől elmaradtak a külföldi vásárlók, másfelől az, hogy korábban az ország minden pontjáról jártak ide vásárolni vidékiek is, akik az idén már - a vírustól tartva - nem jöttek fel a fővárosba.

A kereskedelemben gyenge hónapnak számító január során a forgalomcsökkenés 25 százalék körül alakult, és úgy fest, februárban is folytatódik a lejtmenet. Megjegyezte, hogy a játék- és, ajándékboltok, a könyvesek, az iparcikk-kereskedők és mások esetén a visszaesés valószínűleg hasonló mértékű lehetett, de átfogó felmérés ezekről a szektorokról nem készült.

Számos üzlet bezárt - kivonult a Cosmos City

A szakember úgy becsüli, hogy várhatóan most kezdődik a csődhullám. Sorra zárnak be a boltok a plázákban, miközben  - a tavaszi időszakkal ellentétben - nincs érvényben felszámolási és végrehajtási moratórium, továbbá nincs bevezetve a bérleti szerződések felmondására vonatkozó moratórium, ami legalább nyugodt körülményeket biztosítana a bérbeadóknak és a bérlőknek arra, hogy tárgyaljanak.

Tavaly három ismert ruházati lánc - a Vagabond, a Promod és a Camaieu - vonult ki a hazai bevásárlóközpontokból. 2021 elején pedig befejezte működését a Cosmos City is, amely országosan mintegy 20 üzletét zárta be. A hálózat mostanáig Budapesten négy helyszínen, míg vidéken a legtöbb megyeszékhelyen, valamint néhány más városban - így Érden és Nagykanizsán - is működtetett boltokat. A társaság jellemzően nagy alapterületű üzleteket bérelt és főképp alacsony árfekvésben kínált széles választékú ruházati kollekciókat. Az üzletlánc mögött álló cégről ugyanakkor sem a BBÉE-nek, sem lapunknak nem sikerült adatokat föllelni - ez ügyben még az Opten Kft. ügyfélszolgálatán sem tudtak segítséget adni.

Csordás elmondta, hogy más szereplők egyelőre nem vonultak ki, de sokan optimalizálják működésüket. A főváros és a megyeszékhelyek 30 bevásárlóközpontjában - a Cosmos City egységeivel együtt - közel 90 olyan üzletet vettek számba az egyesületnél (a teljesség igénye nélkül), amelynek a bérlője a válság kezdete óta kiköltözött.

A bezárások mögött nem egy esetben a fluktuáció áll: egyes szereplők kisebb üzletekre cserélik nagyobb alapterületű boltjaikat, ahol kevesebb eladót foglalkoztatnak. Megjelent az a trend is, hogy a nagyobb üzletekbe multinacionális hálózatok nyomulnak be a korábbi magyar bérlők helyére.

Állami segítség továbbra sem érkezik

A kormány adatai szerint a divatáru-ágazat a harmadik helyen áll a koronavírus-válság miatt elszenvedett forgalomcsökkenést nézve, a turizmus és a vendéglátás után. Ennek ellenére az ágazat egyelőre semmilyen központi segítséget nem kapott. A BBÉE két minisztériumnál - a KKM-nél és az ITM-nél - is előterjesztette javaslatcsomagját, de segélykérésük még nem talált válaszra.

A csomagban egyebek közt azt kérték a kabinettől, hogy a kormány 2021 január 1-től csökkentse az áfát 15 százalékkal, legalább 18 hónapra azon cégek esetében, amelyeknek a bevásárlóközpontban vannak a telephelyeik. Szintén kérelmezték, hogy a kormány a bruttó bérek és a bérterhek 50 százalékát biztosítsa a vállalkozásoknak támogatás formájában, és kezdeményezték a bérleti díjak 50 százalékos csökkentését 2020 szeptember 1-től 2021 május 1-ig. Emellett szeretnék, ha a bérleti szerződések felmondására moratórium vonatkozna.

A bevásárlóközpontok bérbeadói jellemzően elzárkóznak attól, hogy a tavaly október-decemberi időszakra segítséget adjanak a bérlőknek. Csak arra mutatnak hajlandóságot, hogy esetleg az első negyedévre adjanak valamennyi bérleti kedvezményt, de nem akkora mértékűt, mint tavaszi üzletbezárások során - annak ellenére, hogy a forgalomvisszaesés aránya ugyanakkora az őszi-téli szezonban is.

Ám a szóvivő szerint a bérbeadók kedvezménye várhatóan kevés lesz azok számára, akik eddig nem mentek csődbe. A járványadatokból előrevetíthető, hogy ezt az évet végig fogják kísérni a korlátozások és ezzel együtt a fogyasztás csökkenése - a vállalkozások pedig majd csak 2022-től állhatnak talpra. Úgy látja, a nagyobb baj elkerülése végett most kellene beárazni a bérleti díjakban egy két évig tartó jelentős bevételcsökkentést.

A kereskedők a bizonytalanság miatt ez lényegében megtették, hiszen előre rendelik az árut. Már tavaly nyáron le kellett adniuk a 2021-es tavaszi-nyári szezonra a rendeléseket és a szakma forgalomcsökkenéssel számolt: a cégek kevesebb árut rendeltek és kisebb kollekciókat készítettek.. Februárban pedig le kell adniuk a következő őszi-téli árumegrendeléseket, és úgy fest, erre az évre már mindenki beárazta a bevétel visszaesését. A kevesebb áru pedig zsugorodó profitot jelent, amit csak tetéz, hogy a gyenge forint miatt drágább az import és a szállítási költségek a 3-4 szeresére nőttek az elmúlt hónapokban.

Ha a kormány és a bevásárlóközpontok a jelenlegi gyakorlatot folytatják, akkor előbb-utóbb mindenki rosszul fog járni. Ha a kedvezmények elmaradnak, akkor kevesebb adóbevételre, kevesebb munkavállalóra, alacsonyabb bérek, továbbá kevesebb üzletre és kisebb bérleti díjbevételre lehet majd számítani - figyelmeztetett Csordás Norbert.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2021.02.15 03:03

Duborog a magyar gazdasag :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nekemnemezkell, 2021.02.14 14:22

@Archer58: Látod milyen buta vagy ! Nem látod? Akkor vak is vagy, te idióta?
KI a francot érdekelnek a sok millió ruha butikosok közül az a néhány?
Téged sem, meg őket sem érdekelte, amikor én az építőiparból mentem munkanélkülire 2009-ben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2021.02.14 09:22

Hülye a menedzsment. Kössön szerződést a 2Rule gyártóval és az ország kétharmada hozzá jár vásárolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bruce2000, 2021.02.14 08:48

Kit érdekelnek ezek a drága ruhák (divatcégek)??? Én már jópár éve csak kínaiba járok, ott veszek mindent, nadrágot, inget, pólót, dzsekit, pizsamát, zoknit, cipőt, stb.stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

symple, 2021.02.13 22:23

@Lehner.geza@gmail.com: Végülis lehetne a Balaton mellett sok-sok kendert termeszteni, a tóban áztatni, és mindenki készítse el a saját ruházatát. Nagy marhaság az öltöny-ing-nyakkendő! (erről jut eszembe: selyemhernyó termesztés! A daróchoz selyemnyakkendő dukál!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html