BUX
39138

Bevásárol az Magyar Villamos Művek

A Magyar Villamos Művek megszerzi a BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját, így a társaság két ajkai, gázturbinás blokkja is a tulajdonába kerül. Az MVM döntött a távközlési piacra lépésről is.

Leszák Tamás, 2011. szeptember 2. péntek, 15:40

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) jelentős szerepet vállal a telekommunikáció területén azáltal, hogy részt vesz a Nemzeti tulajdonú távközlési hálózat fejlesztési projektben, az Elektronikus kormányzati gerinchálózat (EKG) kiváltásában és üzemeltetésében - döntött a társaság közgyűlése. A fejlesztési tárca által létrehozott hálózatfejlesztési projekt célja, hogy az MVM tulajdonában álló hálózatra alapozva konszolidálja az állami távközlési gerinchálózatokat, illetve 44 kiemelt központra kiterjessze azt.

Tulajdonszerzésről döntött a közgyűlés

A közgyűlés emellett felhatalmazta az MVM igazgatóságát, hogy 100 százalékra növelje a társaság részesedését a BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt.-ben, azaz megvásárolja tulajdonostársaitól a BVMT 49,5 százalékos részvénycsomagját - az MVM így a társaság kizárólagos tulajdonosává válik.

A nemzeti energetikai holding 2008-ban szerzett 50,5 százalékos részesedést a BVMT jogelődjében, a projekttársaság beruházásában elkészülő két nyílt ciklusú gázturbinás erőmű a csúcs-, illetve szupercsúcs időszakokban biztosított volna versenyképes villamosenergia- illetve kapacitásforrást. A válság hatására azonban az áram ára jelentősen csökkent, az erőmű versenyképességét meghatározó tüzelőanyag ára azonban ezt nem követte. Az MVM a megváltozott piaci körülményekre tekintettel a korábbi vezetés döntését felülvizsgálva úgy ítélte meg, a tulajdonosi érték növelését leginkább az szolgálja, ha megvásárolja a kisebbségi részesedéseket.

A BVMT új, kétszer 58 megawatt teljesítményű, nyílt ciklusú gázturbinás blokkjának tesztje augusztusban indult el. A társaság az ajkai telephelyen barnamezős beruházásként, mintegy 75 millió euróból valósítja meg az új blokkokat, a cég tulajdonosai között az MVM mellett az Euroinvest Zrt. és a Bakonyi Erőmű Zrt. szerepel. Az MVM korábbi közleménye szerint a bakonyi erőmű beruházási értékének 80 százalékára 63 millió eurós hitelszerződést írt alá 2010 februárjában a MVM és az Euroinvest közös cége magyar bankok konzorciumával.

Projektcég építi magyar-szlovák vezetéket

A közgyűlés döntött Vecsés-Balassagyarmat közötti - a forrás-diverzifikációt növelő - magyar-szlovák gázvezeték megépítését végző projekttársaság alapításáról is. Az Európai Unió harmadik energiacsomagjában előírt teljes tulajdonosi szétválasztás követelményének előkészítése és a projekt finanszírozhatósága érdekében a megvalósítást olyan projekttársaságnak kell elvégeznie, amelynek tulajdonosi körébe az MVM-en túl egy, a magyar kormány által kijelölt állami szerv irányítása alatt álló társtulajdonost is bevonnak. A projekttársaság létrehozásához az OVIT Zrt. földgáz-igazgatóságának ki kell válnia, a jelenleg az OVIT birtokában lévő földgázszállítási működési engedélyt a projekttársaság viszi majd tovább.

 

Folytatódik az AGRI-projekt
A közgyűlés elfogadta az MVM stratégiai vezérigazgató-helyettese beszámolóját az egyoldalú gázpiaci függés csökkentését célzó AGRI Projekt jelenlegi helyzetéről. A nemzetközi projekt következő feladata a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szóló pályázati kiírás kidolgozása, a tender lebonyolítása lesz. Az MVM hivatalosan márciusban lépett be a projektbe, amelynek célja az azeri földgáz régióba szállítása. A tervek szerint az azerbajdzsáni Sangachal terminált csővezetéken kötnék össze a Grúzia fekete-tengeri kikötőjével. Itt cseppfolyósítási eljárás után a földgázt tankereken szállítanák a romániai Constanca kikötőjébe, az újragázosítást követően pedig a már létező román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz Romániába, a nemrégiben átadott magyar-román gázvezetéken keresztül Magyarországra és a régió más országaiba.