BUX
41002

Bevételcsökkenés az Allianz Hungáriánál

Az első félévben csökkent az Allianz Hungária bruttó díjbevétele az elmúlt év azonos időszakához képest, s a különadó miatt kisebb volt a tényleges működési nyeresége is.

MTI-Eco, 2011. augusztus 18. csütörtök, 17:33

A társaság bruttó díjbevétele 85,2 milliárd forint volt, a működési nyerség pedig 5,5 milliárd forintot tett ki. A társaság csütörtöki közleménye idézi Kisbenedek Pétert, a magyarországi cég elnök-vezérigazgatóját, aki kiemelte, hogy a bankadótól megtisztított működési nyereség 2011 első hat hónapjában 0,8 milliárd forinttal 9,9 milliárd forintra emelkedett a bázishoz képest. A profit 10 százalékos növekedése elsősorban az előző évinél kedvezőbben alakuló károknak és a hatékonyabb működésnek köszönhető.

Az Allianz Hungária vagyon- és balesetbiztosítási üzletágának bankadótól megtisztított működési eredménye az előző félévvel összehasonlítva 20,4 százalékkal 8,3 milliárd forintra emelkedett, míg a különadót beszámítva 33,1 százalékkal 4,6 milliárd forintra esett vissza.

Magyarországon az árverseny, illetve a szűkülő gépjárműpiac miatt az Allianz nem-élet díjbevétele 56,2 milliárd forintot ért el az első félévben, 15,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Ennek ellenére az Allianz a nem-életbiztosítások területén 27,3 százalékos piaci részesedéssel őrzi első helyét a Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint.

Az élet-és egészségbiztosítási területen második helyen van az Allianz Hungária. Az ebből származó díjbevétel 29 milliárd forintra esett vissza a 2010 első felében elért 35,6 milliárd forintról. Ezt a társaság az alacsonyabb egyszeri díjas díjbevétellel magyarázta. Az élet és egészség üzletág működési profitja az előző évi 2,1 milliárd forintról 0,9 milliárd forintra csökkent elsősorban a különadó miatt.

A közlemény szerint az idén az Allianz csoport nyugdíjpénztári és eszközkezelési üzletága a vállalatcsoport kelet-európai országaiban bővült, kivéve Magyarországon. Magyarországon 2011 második negyedévében a magán-nyugdíjpénztári vagyon nagy részét - 1,4 milliárd euró értékben - átadták az államnak.

Az Allianz Magánnyugdíjpénztár által kezelt vagyon emiatt 23,9 milliárd forintra csökkent, s csak 11 115 tag maradt az Allianznál. A társaság sem a kezelt vagyon nagyságát, sem a korábbi taglétszámot nem közölte.