A Munka törvénykönyve alapján munkaszüneti napokon tilos az alkalmazottakat berendelni dolgozni a kereskedelem területén, ezért a "normál" élelmiszerboltok zárva tartanak.

Ehhez az előíráshoz igazodnak a multiláncok is: az Auchan, a Tesco, a Lidl, az Aldi és a Spar összes hiper és szupermarketje-, diszkontja, valamint kisebb üzlete zárva lesz május 1-én. Az ünnepnap előtti rohamot azonban a nagy láncok mindegyike a hétköznapi munkarend szerint várja. Amennyiben tehát hétfőre időzítjük a vásárlást náluk, akkor az adott lánc hétfői nyitva tartási rendje szerint kereshetjük fel az üzleteket.

A Tesco online boltja május 1-én nem vállal kiszállítást, az Auchané elvileg igen, ám a társaság honlapján közölte, hogy a sok előrendelés miatt már nem fogadnak vevői igényt az ünnepnapra.

Ha mindenképp május 1-én akarunk vásárolni, akkor a jogszabályok szerinti kivételeket kell keresnünk: így e körben a benzinkutak, édességboltok, a vendéglátó- és szórakozóhelyek, valamint a 200 négyzetméternél kisebb boltokat, illetve a trafikokat találhatjuk nyitva, (utóbbiaknál amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé). További kivétel lehet a piac, helyi termelői piac, vásár, vasúti-, autóbusz pályaudvaron, illetve repülőtéren működő üzlet.

Ennek megfelelően az egyes OMV kutakon található Spar Express üzletek 0-24 óráig nyitva lesznek május 1-én is, hasonló módon a Liszt Ferenc repülőtéren lévő Spar-bolt is a szokásos rend szerint várja a vásárlókat. Ugyanígy a Mol Fresh Corner kisker-egységei is éjjel-nappal üzemelnek majd.

Országos szinten a CBA és a Coop némely üzlete, illetve egyes, rendszerint nonstop üzemmódban működő kisbolt eshet a kivétel alá. Érdemes tehát a lakóhelyünkön informálódni.