Bezárhatják a magyar szélerőműveket - így számol a minisztérium

A szélenergia egyre nagyobb szerepet kap a globális villamosenergia-ellátásban, világszerte egymás után épülnek a tengeri és szárazföldi szélfarmok. Magyarországon azonban az elmúlt években parkolópályára került a szélenergia, és úgy tűnik, a kormány hosszú távon sem számol ezzel a tiszta energiaforrással. Jelenlegi tervei szerint tíz év múlva egyetlen szélerőmű sem fog üzemelni itthon, pedig az elméleti potenciál jelentős, ami alapján akár meg is többszörözhetnénk a hazai kapacitást - adta hírül a portfolio.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. december 1. vasárnap, 18:31
Fotó: Vestas

A lassan mögöttünk hagyott évtizedben Magyarország gyakorlatilag teljesen kimaradt a világszinten tapasztalható szélerőmű-építési lázból. Az utolsó magyarországi szélerőművek építése, 2010-2011 óta a globálisan telepített teljes szélerőmű kapacitás körülbelül megháromszorozódott, és tavaly év végén megközelítette a 600 GW-ot, amelynek közel 10 százaléka 2018-ban épült meg - írja a portál, a Globális Szélenergia Egyesület (WWEA) adatai alapján..

Európa világszinten is élen jár a folyamatban, a trendet pedig az előbb-utóbb várhatóan a - például Magyarország ellenállása dacára - mégis elfogadandó, a klímaváltozás elleni erőfeszítést szolgáló 2050-es nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási cél még meg is gyorsíthatja.

Bár Magyarország nem tartozik a legszelesebb európai országok közé, ezzel együtt itthon is jelentős szélerőmű kapacitás lenne gazdaságosan telepíthető és működtethető. Jelenleg összesen körülbelül 330 MW a magyarországi szélerőművi kapacitás, a legutolsó szélerőmű azonban a 2010-es évek elején épült itthon. Azóta ilyen célú beruházás nem kapott engedélyt, illetve a szabályozási környezetet úgy alakították át, hogy annak feltételeit gyakorlatilag lehetetlen teljesíteni, hiszen szélerőmű lakott terület határához legközelebb 12 kilométerre építhető.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) 2019 februárjában publikált tanulmányában is, amely a hazai nagykereskedelmi villamosenergia-piac és ellátásbiztonság 2030-ig várható alakulását modellezi, illetve elemzi különböző erőművi forgatókönyvek mentén. Eszerint 2030-ra a hazai elméleti potenciált és más szempontokat is figyelembe véve 2030-ra Magyarországon akár 1500-2500 MW-ra is emelkedhetne a beépített szélerőmű kapacitás. A vizsgált hat erőművi forgatókönyvből négy a szélenergia hazai ellátásban betöltött szerepének jelentős növekedését tételezi fel 2030-ig, mindössze a jelenlegi intézkedések és a beruházásintenzív forgatókönyv mutat stagnálást, illetve nullázódást. A legnagyobb, 10 százalék feletti arányt a Megújuló túlsúlyos forgatókönyvben éri el, 5 TWh-t meghaladó termeléssel.

Ám az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) Nemzeti Energia- és Klímatervének (NEKT) első verziója nem számol új szélerőművi kapacitásokkal, sőt a jelenleg üzemelők bezárását feltételezi. A szélerőművek élettartam hosszabbítása sincs napirenden, így a kormány előzetes terve szerint 2025-re 98,7, 2027-re 50 Mw-ra olvad, 2030-ra pedig teljesen eltűnik Magyarországról a szélenergia kapacitás - idézi a portfolio.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aha, 2019.12.02 07:04

@Mekelekke: Valoban, a varos szeli pocsolyaban is lehet focizni. Minek sport letesitmeny, ahol szaladni, focizni, koncerteket, tomeg rendezvenyeket lehet tartani civilizalt korulmenyek. Minden varos szelen van egy saros mezo.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.12.01 23:40

Egy cseppnyi intelligenciával bárki percek alatt kinyomozhatja a követkető adatokat:
- Magyarország területén az átlagos szélsebesség 2,5-3,5 m/s.
- A szélerőművek 10 m/s szélsebesség alatt csupán igen kevés energiát termelnek (veszteségesek), 5 m/s alatt gyakorlatilag semmi energiát sem termelnek.
Aki ezek tudatában Magyarországra szélerőműveket akar építeni, az vagy hülye, vagy sötétzöld balek befektetők pénzét akarja lenyúlni, vagy jó vastag állami támogatást remél némi politikusi kenőpénzért cserébe.

Mondjuk a szélerőmű a stadion építésnél valamivel jobb pénzmosási módszer, mert a szurkolók (és futball) nélküli sok milliárdos szadionokon az egész világ röhög, a szél nélküli országban létesülő milliárdos szélturbinákon viszont csak az energetikai szakemberek és a fizikusok röhögnének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html