Bezárja az állam a brókerügyben érintett céget

Végelszámolással megszünteti brókerbotrányba keveredett cégét, az állami tulajdonú TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium (FM) – tudta meg az agrárszektor.hu.
Napi.hu, 2015. november 19. csütörtök, 16:09
Fotó: Napi.hu

A végelszámolást a szintén állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Mivel ugyanis a TIG állami tulajdonú cég, végelszámolására is csak állami tulajdonú szervezet jogosult. A folyamat végén a TIG Kft. jogutód nélkül megszűnik. A végelszámolás október közepén kezdődött, és két évig tarthat. A cég nem fizetésképtelen, ezért a végelszámoló a cégvagyonból kifizetheti a hitelezőket, a fennmaradó összeggel pedig elszámolhat a tulajdonossal - olvasható a portálon.

Ágazati szereplők a TIG megszüntetését elsősorban az év elejei brókerbotránnyal hozzák összefüggésbe. Mint ismert, a cég egyike volt azon állami vállalatoknak, illetve szervezeteknek, amelyek érintettek voltak a brókerügyben. Akkor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, hogy a TIG 410 millió forintot fektetett be a csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt.-nél, és ezt a pénz teljes egészében el is bukta. Ezt követően Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy az agrártárca vizsgálatot indít a körülmények tisztázására és a felelősök felderítésére, ennek eredményéről azonban nem tudni semmit.

A TIG-gel - legalábbis a hivatalos indoklások szerint - az elmúlt évtizedekben főként gazdaságbiztonsági, stratégiai okokból tartalékoltatott gabonát, lisztet, cukrot és egyéb - nem csak élelmiszerjellegű - termékeket az állam.

HOZZÁSZÓLÁSOK