BUX
38236

Bezárja magyar üzemét a hűtőgépgyártó

Csődeljárást rendeltek el a hűtőgépeket gyártó Helkama-Forste ellen - közölte honlapján a finn tulajdonú társaság.

MTI-Eco, 2010. november 30. kedd, 16:41

Az MTI információi szerint a termelés megszűnésével 112 ember veszíti el munkahelyét, a csoportos létszámleépítést a cég már bejelentette a munkaügyi központban.

A vállalatnál nem cáfolták a hírt, azonban közölték: semmilyen sajtónyilatkozatot nem kívánnak tenni és ahhoz sem járultak hozzá, hogy az ügyvezető neve a nyilvánosság előtt megjelenjen.

A Helkama 2008 májusában jelentette be, hogy tatai telephelyét 4 millió eurós beruházással bővítve Magyarországra költözteti az európai központot, norvégiai és finnországi gyárát pedig bezárja, Tatán akkor 220 ember dolgozott.

Tavaly ősszel 2,1 millió euróval emelték meg a tatai cég törzstőkéjét a Helkama honlapjának közlése szerint. A vállalat vezetői arra számítottak, hogy fejlesztéseik a nemzetközi sör- és üdítőital gyártók partnereként megerősítik a cég pozícióit.

A Helkama-csoport Finnország egyik több mint száz éves családi vállalkozása, érdekeltségei vannak az autókereskedelemben, a kerékpárgyártásban és kábelek előállításában.

A hűtőgép-üzletágnak Magyarországon kívül Oroszországban, Vyborgban van gyára, a 360 fős üzemben az orosz piacra gyártanak kereskedelmi hűtőket.

A tatai telephelyen 1990-ben alapított vegyesvállalatot a Fjord Kisszövetkezet és az Agroker, a cég az orosz piacra termelt. A társaság 1992-ben csődbe ment, a tagokat a Helkama kivásárolta.