Bezárt egy biztosítót a PSZÁF! - súlyos helyzet alakult ki

A PSZÁF 2013. január 25-én kelt határozatában visszavonta az AIM Általános Biztosító Zrt. alapítási és tevékenységi engedélyeit, valamint 2013. január 28-ai kezdettel elrendelte az intézmény végelszámolását.
NAPI, 2013. január 28. hétfő, 12:36
Fotó: Napi.hu

A hatósági intézkedésre azért került sor, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a lefolytatott eljárásai és a rendelkezésére álló legújabb adatok alapján megállapította, hogy az AIM Általános Biztosító Zrt. biztonsági tőkemegfelelése 2012. december 31-ére vonatkozóan súlyosan jogszabálysértő szintre zuhant - áll a felügyelet közleményében. Hozzáteszik: a PSZÁF a biztosítóval szemben az elmúlt két és fél évben számos intézkedést alkalmazott annak érdekében, hogy a biztosító megromlott pénzügyi helyzete rendeződjön és biztonságosan tudjon működni a biztosítási piacon.

A PSZÁF intézkedéseinek hatására a biztosító által tett lépések (pénzügyi terv kidolgozása, külső tőke bevonása) azonban összességében nem tudták megállítani pénzügyi helyzetének romlását. A negatív tendencia eredményeképpen, a biztosító 2012. december 31-ére vonatkozó adatszolgáltatásának kiértékelése alapján a PSZÁF megállapította, hogy a biztosító rendelkezésre álló szavatoló tőkéje az év közben végrehajtott tőkeemelés megvalósulása ellenére az év utolsó hónapjaiban minden eddiginél kritikusabb szintre csökkent, jövedelmezősége pedig drasztikusan romlott - fogalmaz a közlemény.

A PSZÁF, figyelembe véve a biztosítóról rendelkezésére álló információkat, továbbá a jelenlegi és jövőbeni biztosított ügyfelek érdekeinek megóvását, a kialakult helyzetet értékelve úgy ítélte meg, hogy a kritikus helyzet megoldása érdekében a szakmailag helytálló döntés a biztosító engedélyének a visszavonása. Ezért a PSZÁF - végelszámolás kezdeményezésével egyidejűleg - a biztosító alapítási és tevékenységi engedélyeit visszavonta és a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki végelszámolónak. A végelszámolás kezdő időpontja: 2013. január 28.

A biztosítónak mintegy 185 ezer ügyfele van, melynek többsége külföldi személy, a Magyarországon tevékenykedő biztosítók közül nem-életbiztosítási ágban a piaci részesedése 1,5 százalék.

A végelszámolás 2013. január 28-ai kezdő időpontjában a biztosítási szerződések jogszabály erejénél fogva megszűnnek; a megszűnt biztosítási szerződések esetében csak a megszűnés napjáig járó biztosítási díjak szedhetők be. A biztosítóval új biztosítási szerződés a végelszámolás előbbiek szerinti kezdő időpontjától nem köthető és nem hosszabbítható meg.

A végelszámoló tájékoztatást fog adni a biztosító hazai és az Európai Unió más tagállamaiban honos ügyfelei, illetve az ismert hitelezők részére a felügyelet fentiek szerinti döntéséről, valamint a biztosítási szerződések megszűnésének időpontjáról és a döntés joghatásairól, így különösen a Biztosítóval szemben fennálló igények benyújtásának módjáról és határidejéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.28 12:39

Ez is vállalkozás ,és ez is csődbe mehet ,mint egy fagyis ,vagy egy hamburgeres..,nem?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html