A múlt hét szerdán csendben újraindult a Bige Holding kénsavgyára, miközben az üzemet május végén leállíttató megyei katasztrófavédelem figyeli, nem talál-e újra valamit, amire  hivatkozva újra intézkedhet - tudta meg a Népszava. A három hónapos kényszerszünet igencsak lemerítette a vállalat pénzügyi tartalékait és vevőik egy része is elpártolt tőlük. A korábban tervezett felújítást kénytelenek elhalasztani. Mivel nem tudni, a három hónapos kényszerszünet milyen fizikai károkat okozott a berendezésekben, jelenleg próbaüzem zajlik.

Bige László nagyvállalkozó szolnoki kénsav-, kriolit- és műtrágyatelepén - a nagy múltú Tiszamenti Vegyiművek utódjánál - tavaly novemberben a rendőrség több száz fővel razziát tartott. Ezután idén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság találta az általuk a kezdetek óta rendszeresen ellenőrzött üzem működését túl veszélyesnek.

Így május végén először egy szivárgásra hivatkozva felfüggesztették a kénsavgyár működését, majd a kénsav- és kriolitgyárra adtak ki tiltó határozatot.A hatóság váratlanul szigorú intézkedését, amellyel kiütötte a kénsavgyárat, két bíróság szerint is túlzó, lényegében mondvacsinált volt, ám ettől még újra lecsaphatnak. Bige László júniusban az akciók mögött bizonyos hazai oligarchikus körök abbéli szándékait vélte felfedezni, hogy hatósági segédlettel, ingyen megszerezzék. (Bige László 170 milliárd forint becsült vagyonnal az 5. A száz leggazdagabb 2019 című kiadványban - a szerk.)