Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bige László letartóztatását indítványozza a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. Közleményükben nem nevezik meg Magyarország egyik leggazdagabb emberét, csak egy nyíregyházi vállalkozót említenek, mint aki több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el úgy, hogy eközben közel 2 milliárd forinttal károsította meg saját cégét. A bűncselekmény büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés, és az ügyészség szerint tartani lehet attól, hogy a külföldi kapcsolatokkal rendelkező gyanúsított szabadlábon megszökne, elrejtőzne a hatóságok elől - írja a 24.hu.

Hétfőn este vették őrizetbe Bige Lászlót, 112 milliárdos becsült vagyonával az ország tizedik leggazdagabb emberének számító, főként a műtrágyapiacon érdekelt vállalalkozót. A Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya szerdán a portállal az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítják a Nitrogénművek Zrt. vezetőjét.

Korábban már volt olyan, hogy a vállalkozót elővezették: akkor környezetvédelmi szabálytalanságokra hivatkozva a szolnoki vegyi üzemet - ezt a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. üzemeltette - rohanták meg a rendőrök 2019-ben. Majd a szintén a cégcsoportba tartozó NZrt.-Trade Kft. is a hatóságok célkeresztjébe került a Nitrogénművek Zrt. két vezetőjével együtt. Utóbbi kapcsán a vád kezdetben sikkasztás volt, ami a két munkavállaló gyanúsítottkénti kihallgatása során hűtlen kezelésre változott - miközben leértékelt műtrágya értékesítése van a háttérben. Folyamatban van továbbá egy versenyhivatali eljárás a hazai műtrágyaszektor szerződési és értékesítési gyakorlatáról 2011 óta, amelyben nemcsak a Bige László érdekeltségében lévő gazdasági társaságok az érintettek.

A mostani ügy a vállalat közlése szerint még 2017. november 16-án kezdődött, amikor már házkutatást tartottak a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. székhelyén, és ugyanezen napon házkutatásra került sor az NZRT-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén is. A nyomozás azóta is tart és 3 éve nem került bírósági szakaszba. Szerintük csak megfélemlítés miatt küldték rá a rendőröket és nem követett el semmilyen szabálytalanságot.

Telex.hu szerdán arról írt, hogy a gyanú szerint Bige László olyan értékcsökkentett (leselejtezett) műtrágyát adott el, amely valójában többet ért. Aki megvette, már értékén, vagyis magasabb áron adta tovább a műtrágyát, a hasznon pedig elosztoztak. A portál szerint így ugyan saját cégét rabolta volna meg, de erre magyarázatot jelenthet - forrásaik véleménye alapján -, hogy így egyrészt adót takaríthatott meg, valamint a saját hitelezői elől vihetett el nyereséget. Állítják, a Nitrogénművek Zrt. jelentősen el van adósodva külföldi kötvénytulajdonosok felé, akik szerződésben tiltották meg, hogy a cég osztalékot fizessen, amit a feketeértékesítéssel ki lehetett játszani.

Mivel Bige László régen konfliktusban van Csányi Sándorral, aki a műtrágyapiacon is érdekelt, felmerült - korábban maga Bige is erre utalt -, hogy egy riválisa jelenthette fel. A két vállalkozó ellentéte régre nyúlik vissza, ennek egyik legismertebb kiütközése a KITE mezőgazdasági integrátor megvásárlása körüli vita volt. Akkor végülis Bige már úgy hitte, hogy a Nitrogénművekkel felvásárolta a céget, azonban belülről, egy regionális igazgató előzte be és adta tovább a társaságot. Arról az ügyről és a két milliárdos konfliktusáról részletes cikket írtunk.

Akkor az OTP így reagált Bige László kijelentéseire

Az OTP Bank 2012. március 7-én a jogszabályoknak megfelelően közzétett tőzsdei közleményében tájékoztatta a közvéleményt, hogy jogerősen megnyerte a Nitrogénművek Zrt-vel szembeni, több mint 25 milliárd forint összegű kártérítési pert, amelyet a Nitrogénművek Zrt. indított az OTP Bank ellen.

Az OTP Bank a Bloomberg - szóban forgó cikket megelőző - érdeklődésére előzetesen megkereste a Nitrogénművek Zrt-t, hogy a Nitrogénművek Zrt. adja meg a felhatalmazást ahhoz, hogy a Bloomberg tervezett (és 2019. november 21-én megjelent) cikkére tekintettel az OTP Bank a fenti perrel kapcsolatos, banktitoknak minősülő információkat megoszthassa a közvéleménnyel. Ezen tények bizonyára segítették volna a valódi helyzet megismerését. Az OTP Bank legjobb tudomása szerint a Nitrogénművek Zrt. a mai napig nem válaszolt a banktitok feloldása iránti megkeresésre.

Megerősítjük, hogy Csányi Sándor nem tervezte és jelenleg sem tervezi a Nitrogénművek Zrt., vagy bármelyik más, Bige-csoporthoz tartozó vállalkozás megvásárlását, nem véleményezi a Nitrogénművek Zrt. pénzügyi állapotát. A vállalatcsoport által nyilvánosságra hozott éves üzleti jelentések, pénzügyi beszámolók kellő információt szolgáltatnak mindenki számára ennek megítélésére.

A fentiek ismeretében sajnálatos, hogy a Bloomberg hírügynökség nem teljes körűen járta körbe a szóban forgó témát, nem tárta fel tényszerűen a Bige-csoport pénzügyi, gazdasági, műszaki helyzetét, melynek hiánya miatt egy valótlan feltételezéseket tartalmazó cikket jelentetett meg. Szintén rendkívül sajnálatos, hogy a Bloomberg elmulasztotta tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy az OTP Bank kész lenne tájékoztatást adni a cikkben említett feltételezésekkel kapcsolatos valós tényekről, amennyiben a Nitrogénművek Zrt. ehhez hozzájárult volna.

Csányi Sándor különösen sérelmezi, hogy a Bloomberg olyan hatósági eljárásokkal is összefüggésbe hozza, amelyeknek se okát se tartalmát nem ismeri, és azokra természetesen semmiféle ráhatása nem lehetett és nem is volt.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy mind a valótlan, mind a valótlan és egyben sértő tények állítása, mind azok híresztelése jogsértésnek minősül.