Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemcsak az a kérdés, hogy miből fogják befejezni a fővárosi állatkert csodáját, a Biodómot, hanem az is, miből fogják azt üzemeltetni. Az épület energiafelhasználása Budapest egyik kisebb kerületével vetekszik - írja a Népszava.

A Fővárosi Önkormányzat vezetése pályázatot írt ki a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) gazdasági igazgatói posztjára. Olyan vezetőt keresnek, aki képes kivezetni az intézményt a Biodóm körül pénzügyi káoszból.

A Pannon Projekt és a hozzá tartozó 1,7 hektáros gigaüvegház, a Biodóm, a Pannon-medence miocén korabeli - vagyis 10 millió évvel ezelőtti - szárazföldi és vízi világát mutatja be az állatkerti látogatónak, Közép-Európa legnagyobbra tervezett tengeri akváriumával. A beruházást 2020 decemberére kellene befejezni.

Az eredetileg 15,7 milliárd forintra tervezett program költsége, 2015-re már 25, 2017-re már 55 milliárd forintra hízott és jelenleg 62,8 milliárd forintnál tart. (Ez nagyjából megegyezik a Megyeri híd költségével - a szerk.) A Fővárosi Önkormányzat szerint azonban jelenleg húszmilliárd forint hiányzik. Bár Fürjes Balázs államtitkár arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a kormány átadta a teljes 62,8 milliárdos összeget, az elérhető dokumentumok azt támasztják alá, hogy valóban 20 milliárd forint hiányzik a biodóm megépítéshez, amit a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatnak kellene előteremtenie.