Döntött a bíróság: maradhat a vörös csillag a Heinekenen

Menczer Erzsébet fideszes politikus beperelte a Heinekent, mert a sör címkéjén egy vörös csillag látható. Keresetében annak megállapítását kérte, hogy a Heineken Hungária Zrt. az ötágú vörös csillag, mint önkényuralmi jelkép nagy nyilvánosság előtti használatával megsértette a felperes személyiségi jogát. Vesztett - számolt be a 24.hu.
Domokos László, 2018. szeptember 6. csütörtök, 19:06
Fotó: Napi.hu

A Heineken azzal érvelt a bíróság előtt, hogy által alkalmazott ötágú vörös csillagnak nincs köze az önkényuralmi jelképekhez, a cég 1889 óta használja termékein ezt a jelzést, amelynek öt ága a földet, a vizet, a tüzet, a levegőt és a mágikus erőt szimbolizálja, amely jelkép a Heineken több uniós és magyar védjegyén is szerepel. A Heineken ötágú vörös csillaga mindig csak a Heineken megjelöléssel együtt jelenik meg - számolt be a portál.

Az elsőfokon eljáró Győri Törvényszék Menczer keresetét elutasította. A bíróság szerint a politikus személyiségi jogait csak akkor sérthetné a Heineken, ha Menczer személyében is érintett lenne - erről azonban nincs szó. Ráadásul a cég az ötágú vörös csillag jelképet már 1889 óta, tehát régebben használja, mint ahogy az önkényuralmi jelképként ismertté vált.

A Győri Ítélőtábla a ma meghozott ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélőtábla tanácsa egyetértett az első fokon eljárt törvényszékkel abban, hogy a keresetben hivatkozott jogsértésre a régi Ptk. szabályait kell alkalmazni, amelyek a személyhez fűződő jogok megsértése esetén a személyes igényérvényesítést tették csak lehetővé. A felperes keresetében azonban nem arra hivatkozott, hogy személyes jogsérelem érte, hanem közösség tagjaként, a közösséget ért sérelemre hivatkozással perelt.

A felperes kereshetőségi joga hiányában nem foglalt állást az ítélőtábla abban a kérdésben sem, hogy ötágú vörös csillag kereskedelmi vagy politikai jelentéstartalmú felhasználása sérelmes lehet-e valamely közösségre.

Fotó forrása: Pixabay.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2018.09.07 09:33

Elbukott a nagy harc... most mi lesz fidiotak? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.09.07 09:19

a kiskakas egész karrierjét a történelemmel handabandászásra építi, vindikálja őfőméltósága magának a jogot, hogy mit tekintsen pozitívnak a múltból, mit negativnak, így az orosz éra komolytalan, de a hitler éra komoly, török hódoltság rossz, de erdogan aki a szulejman érát akarja visszahozni pozitív, iszlam menekülők komolytalanok, de iszlamista országok komolyak , nato komoly, de putyin is komoly, kína is komoly, ebbe a pávatáncba lassan teljesen beleszédül, ez lesz a veszte, egyedül a féktelen országrablásba tud valami fix kapaszkodót találni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.09.07 09:03

Nevetséges gumicsontügy. Hajrá Heineken!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html