Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Beznicza Árpád közlése szerint a Kúria kijelölése folytán kerültek a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé a Zsolnay által 136 volt dolgozója ellen indított perek.

A jogviták alapja az, hogy a dolgozók tavaly júniusban azonnali hatályú felmondással szüntették meg jogviszonyukat, a volt munkáltató szerint azonban e felmondások jogellenesek voltak. A Zsolnay erre hivatkozva a Munka Törvénykönyve szerint a munkavállalói felmondás esetén a felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget követeli volt munkavállalóitól.

A zalaegerszegi bíróság szerdán két perben 14 dolgozó ügyét tárgyalta, majd halasztotta el, de a következő hetekre további 11 csoportos per tárgyalási napjai vannak már kijelölve.

A pécsi közgyűlés tavaly májusban hozta létre a Ledina Kerámia Kft.-t (LK) azzal a céllal, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez június elején át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130 dolgozó.

Időközben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást augusztus elején a Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette. Az LK-t tavaly nyár végén bejegyezték, ezt követően a társaságot a pécsi önkormányzat augusztus végén eladta.