A két szervezet szerint Paks 2 úgy kapta meg a környezetvédelmi engedélyt, hogy egyik hatóság sem rendezett számos alapvető kérdést. Ilyen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének, az emberi hibára és a szándékos károkozásra - például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre - visszavezethető súlyos baleseteknek, illetve a Duna potenciális, megengedett korlátokon felüli felmelegítésének problémaköre.

A súlyos hiányosságok miatt élni fogunk a rendelkezésünkre álló jogi lehetőséggel, és az engedélyt bíróságon fogjuk megtámadni - mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban az Energiaklub a kezdetek óta ügyfelekként vesz részt. A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én kiadta Paks 2 környezetvédelmi engedélyét. Mivel az engedély elfogadta a környezeti hatástanulmány tisztázatlan, megalapozatlan és hiányos állításait, ezért az Energiaklub és a Greenpeace 2016 októberében fellebbezett az első fokú környezetvédelmi engedély ellen. A másodfokú hatóság döntésével az engedély jogerőre emelkedett.