BUX

Bírság-atombombát dobtak az Auchanra

Több mint egymilliárd forintra büntette az Auchant a GVH, a lánc jogellenesen szedett be díjakat - polcpénzt - a beszállítóitól.

Napi.hu, 2015. március 23. hétfő, 13:46

Az Auchan 1 061 300 000 forint bírságot kapott, mert visszaélt jelentős piaci erejével - közölte a GVH.

A Gazdasági Versenyhivatal döntése szerint az Auchan Magyarország Kft. megsértette a kereskedelmi törvényt, mert utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe.

Ekkora terhet jelent a cégnek a bírság
Az Auchan Magyarország Kft. éves bruttó forgalma 2014-ben 326 milliárd forintra nőtt, amely minimális emelkedést jelent a 2013-as 324 milliárdhoz képest. A mérleg szerinti eredmény 12,5 milliárd forintos mínuszt mutatott, amiben egy 11 milliárdos, terven felüli értékcsökkenés játszotta a főszerepet. Ezt leszámítva a másfél milliárd forintos veszteség kedvezőbb a 2013-asnál - akkor mínusz hatmilliárd forintot meghaladó volt az adózott eredmény.

A GVH vizsgálata feltárta, hogy az Auchan 2006. június 1. és 2014. december 31. között a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében - közölte a hivatal.A GVH azonban nem azonosított olyan szolgáltatást, amelynek ellentételezésére szolgálhatott volna az utólagos árkedvezmény-támogatás, annak semmiféle teljesítményösztönző funkciója nem volt, tehát az gyakorlatilag - elnevezésétől eltérően - díjként működött.  (Korábban polcpénzként volt ismert az áruházláncok hasonló gyakorlata, ezt évek óta tilos alkalmazni. A szerk.)

A kereskedelmi törvény tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik a kereskedői árukészletbe kerüljenek, továbbá nem szabhat ki díjat más, a beszállító által nem igényelt szolgáltatásért sem.

A GVH a bírság kiszabásakor az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki. A GVH jelentős súlyosító körülményként értékelte, hogy az Auchan változatlanul folytatta jogsértő magatartását az után is, hogy a GVH nyilvánosságra hozta 2012. júniusi, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel szemben hasonló okok miatt hozott határozatát. (A Spart 2012-ben összesen 85 millió forintra büntette a hivatal.) Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a beszállítók egy része (átlagosan 44 százaléka) nem kiszolgáltatott piaci szereplőnek tekinthető kis- és középvállalkozás volt.