Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Pátria Takarékszövetkezet megsértette többek között a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés módosítására és megszüntetésére, a pénzforgalmi számlanyitásra, a fizetési műveletek helyesbítésére, a felelősségi és kárviselési szabályokra, valamint a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra vonatkozó rendelkezéseket. A jogsértések miatt az MNB 6,5 forint bírságot rótt ki a Pátriára, és arra kötelezte, hogy 2018. április 15-ig feleljen meg a jogszabályi előírásoknak.

A Fókusz takarék jogelődje, a Bácska Takarék ugyancsak több pénzforgalmi jogszabályt megsértett, egyebek mellett a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a felelősségi és kárviselési szabályokra, a fizetési műveletek teljesítésére, a sorbaállítására és a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra vonatkozó rendelkezéseket. A Fókuszt ezért 1,5 millió forintra bírságolta az MNB, és a határozat szerint az év végéig orvosolnia kell a jogszabálysértéseket. (Korábban a Mátra takarékot is megbüntette.)

Az MNB a megbírságolt hitelintézetek terhére értékelte, hogy több esetben megsértették az előírásokat, illetve hogy a jogszabálysértő állapot rendszerszintű volt.